Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

O nouă inițiativă în Moldova: să fie „tăiate aripile” dronelor

© Sputnik / Александр Кряжев / Trecere la banca de fotografiiDronă
Dronă - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Regulatorul național în sfera aviației civile pregătește spre examinare un proiect de lege care să reglementeze utilizarea dronelor teleghidate. Spicherul Parlamentului consideră că această inițiativă este utilă din punctul de vedere al securității aeronautice.

CHIȘINĂU, 22 apr — Sputnik. Autoritatea Aeronautică Civilă a Republicii Moldova, împreună cu alte departamente responsabile din țară, pregătește un proiect de lege care va reglementa utilizarea dronelor teleghidate. 

Totuși, anumiți experți și unele mass-media văd în această intenție un fel de reacție la apariția în presă a imaginilor și cadrelor video cu domeniile private ale politicienilor moldoveni fotografiate de la înălțimea unui zbor de pasăre.

Беспилотник. - Sputnik Moldova
O escadrilă de drone aducea în România tutun de contrabandă din Moldova

Președintele Parlamentului RM, Andrian Candu, a menționat că „acest proiect nu reprezintă o replică a guvernului la imaginile apărute în mass-media".

„Este vorba de securitatea cetățenilor și securitatea aeronautică, în special. În multe țări, inclusiv în UE, această problemă se examinează și funcționează legislația care reglementează utilizarea dronelor", a spus Candu.

Potrivit acestuia, utilizarea dronelor, ca și a oricărui alt aparat de zbor, trebuie să fie reglementată.

„Din câte cunosc, cu vreo două luni în urmă Congresul american a examinat proiectul de lege cu privire la reglementarea utilizării dronelor, după ce fuseseră înregistrate incidente și cazuri în care a fost pusă în pericol viața oamenilor legat de securitatea aeronautică", a adăugat Candu.

În proiectul de lege sunt prevăzute condițiile de utilizare a spațiului aerian național de către aparatele de zbor fără pilot; criteriile de clasificare a dronelor (după dimensiuni, greutate, înălțimea și distanța teleghidajului) în scopul determinării nivelului de risc pe care îl pot prezenta atât pentru spațiul aerian, cât și pentru viața oamenilor; condițiile de obținere a certificatului de înregistrare, de asigurare a aparatelor (pentru prejudiciul provocat unor terțe persoane).

Fluxul de știri
0