Stratfor sfătuieşte România să devină lider regional, colaborând cu Rusia

© SputnikParlament
Parlament - Sputnik Moldova
Abonare
Cea mai mare problemă a României este dependenţa de Uniunea Europeană în ceea ce priveşte finanţarea, dar şi lipsa de încredere în propriile forţe a elitelor din ţară, a declarat preşedintele companiei de consultanţă geopolitică Stratfor, George Friedman.

BUCUREŞTI, 21 apr — Sputnik. Potenţialul economic al României este imens pentru extinderea afacerilor în Ucraina, Rusia, Balcani şi estul Mediteranei.

Banconote euro - Sputnik Moldova
Românii ar fi avut astăzi salarii de 4.000 de euro pe lună dacă...

George Friedman, preşedintele centrului de consultanţă Stratfor, consideră că România are o piaţă mare şi un potenţial uriaş în a-şi extinde afacerile în Ucraina, în Balcani şi în estul Mediteranei. Aşezarea geopolitică a României între Orientul Mijlociu, Uniunea Europeană, Rusia si Balcani ar putea fi folosită în favoarea dezvoltării, menționează ziare.com.

"Romania are oportunitatea să aibă o piaţă internă mare, dar este şi în apropiere de Balcani, Ucraina, Mediterana de Est, locuri în care puteţi să creşteţi şi să faceţi afaceri", a afirmat Friedman la o conferinţă organizată la Bucureşti.

Adrian Severin - Sputnik Moldova
Severin: România are două frici, una faţă de Rusia şi alta faţă de Ungaria

În viziunea strategului american, doar două state — România şi Polonia — dispun de pieţe interne suficient de mari pentru a fi lideri regionali. Dar pentru a deveni lider regional, România trebuie să îşi reducă dependenţa finanaciară de Uniunea Europeană, să îşi cultive încrederea în sine şi să îşi înfrângă teama de Rusia.

"România are două mari provocări: referinţa la Uniunea Europeană, dependenţa în materie de finanţare şi lipsa de încredere în sine", a subliniat George Friedman.

Președintele Stratfor a mai spus că România nu trebuie să se bazeze pe exportul de energie pentru a se dezvolta. Însă sistemul bancar trebuie stimulat să finanţeze firmele mici si mijlocii. Friedman, un eurosceptic convins, e de părere că România nu trebuie să intre în zona Euro.

Fluxul de știri
0