Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Un mijloc de aprilie neobişnuit de cald. Ce ne așteaptă în continuare...

© Sputnik / Мирослав РотарьВесна
Весна - Sputnik Moldova
Abonare
De la 11 la 17 aprilie curent, pe teritoriul Republicii Moldova s-a instalat o vreme foarte caldă pentru această perioadă a anului. Asemenea indicatori se înregistrează în medie o dată la 15-20 de ani.

CHIȘINĂU, 21 apr — Sputnik. Săptămâna trecută a fost neobişnuit de caldă în Republica Moldova. Aceasta este concluzia Serviciului Hidrometeorologic de Stat al țării.

Potrivit datelor cercetării, în perioada de la 11 la 17 aprilie a acestui an, pe teritoriul republicii s-a înregistrat o vreme anormal de caldă pentru această perioadă a anului, cu precipitații abundente.

"Temperatura medie a aerului în această săptămână a fost mai mare decât norma pe teritoriul ţării, cu 4,5 — 6,4 grade Celsius și a constituit +14,4…+15,7 grade Celsius, ceea ce se întâmplă în medie o dată la 15-20 de ani", ne-a comunicat Serviciul Hidrometeorologic de Stat.

Temperatura maximă a atins +29 grade Celsius. Asemenea indicatori se înregistrează în medie o dată la 30 de ani.

Volumul precipitațiilor pentru o săptămână a atins în medie 9-26 mm sau 1-2 norme săptămânale, iar pe alocuri — 30-48 mm (80 — 125% din norma lunară).

Experții Serviciului Hidrometeorologic de Stat au subliniat că condițiile meteorologie de săptămâna trecute au fost în fond benefice pentru creșterea și dezvoltarea culturilor agricole, dar și pentru semănatul culturilor de primăvară.

După cum a declarat pentru Sputnik directorul Centrului pentru monitorizare agrometeorologică al Serviciului Hidrometeorologic de Stat Tatiana Mironov, "în acest an dezvoltarea culturilor agricole are loc mai devreme, în medie cu o lună".

"Scăderea temperaturilor pe care o așteptăm este nesemnificativă. Astfel, temperatura aerului se va apropia în general de datel de mediile statistice pentru această perioadă din luna aprilie. Adică, temperaturaâile se va apropia de cele normle", a subliniat specialistul.

Potrivit acesteia, culturile agricole se vor dezvolta, dar ritmurile vor mai încetini.

"Regimul termic înalt contribuie la dezvoltarea rapidă a culturilor. Odată cu descreșterea temperaturii aerului și cu revenirea acestui indicator la parametrii normali, creșterea plantelor va încetini puțin. Dar acest lucru nu va influența negativ asupra dezvoltării plantelor", a subliniat specialistul.

Potrivit Tatianei Mironov, despre o secetă agricolă nici nu poate fi vorba la acest moment, deoarece în sol există o rezervă suficientă de umiditate.

Expertul a mai declarat că meteorologii prognozează pe alocuri înghețuri pe alocuri la suprafața solului. "Sunt posibile înghețuri care nu vor fi periculoase pentru răsadul ce sunt acoperă și nici pentru copacii fructiferi. Acest fenomen este normal pentru perioada dată a anului. Iar în aer nu vor mai fi înghețuri", a concluzionat Mironov.

Fluxul de știri
0