Politolog rus: Lucian Blaga este filosof de talie mondială

© dev.bjt.roLucian Blaga
Lucian Blaga - Sputnik Moldova
Abonare
Una din tragediile filosofiei ruse este că nu îl cunoaște pe Lucian Blaga, filosof de talie mondială, unic în istoria filosofiei, a declarat Aleksandr Bovdunov.

BUCUREŞTI, 20 apr — Sputnik. Politologul rus Aleksandr Bovdunov și-a mărturisit atașamentul cultural față de Lucian Blaga, dar şi tristețea necunoașterii lui în spațiul rus.

библиотека - Sputnik Moldova
Politolog rus: în Balcani doar România a creat cultură de talie mondială (Video)

Lucian Blaga poate fi comparat cu Oswald Spengler sau cu Ernst Jünger, a afirmat recent Bovdunov într-un dialog purtat cu jurnalistul Iurie Roşca din Republica Moldova.

"Nimeni în Rusia nu ştie despre Lucian Blaga. Este gânditor de talie mondială. Gânditor care poate fi comparat cu Spengler, Jünger în Germania. Şi în spaţiul cultural rus probabil în această perioadă nu putem găsi un filosof de aşa specificaţie", a spus politologul.

În opinia lui Aleksandr Bovdunov, Lucian Blaga este unic în gândirea universală datorită depăşirii curentelor filosofice europene pe care acesta a reuşit să o realizeze.

"Filosof nu numai al culturii, dar care vrea să edifice sistemul care uneşte cosmologia, gnoseologia, ontologia. Care este influenţat de curentele importante ale filosofiei europene, de exemplu de Heidegger, dar care creează o filosofie unică", a subliniat Bovdunov.

Politologul rus a continuat să uimească şi a încheiat manifestându-și tristețea față de filosofia rusă. În Rusia nu este cunoscut curentul filosofic creat de Blaga. Este o adevărată tragedie pentru gândirea rusă faptul că nu îl cunoaște pe Lucian Blaga, a mai menționat Aleksandr Bovdunov.

Fluxul de știri
0