Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Fostul preşedinte Traian Băsescu, urmărit penal pentru spălare de bani

© AFP 2024 / THIERRY CHARLIERTraian Băsescu
Traian Băsescu - Sputnik Moldova
Abonare
Parchetul General a dispus începerea urmăririi penale a ex-preşedintelui României, Traian Băsescu, suspectat de săvârşirea infracţiunii de spălare de bani. Dosarul are legătură cu perioada în care acesta era primar general al Bucureştiului.

CHIŞINĂU, 20 — SPUTNIK. Potrivit surselor judiciare, fostul preşedinte urmează să fie chemat la Parchet pentru ai se aduce la cunoştinţă oficial că este urmărit penal. El este acuzat de spălare de bani în formă continuată în dosarul terenului din Aleea Privighetorilor. El este acuzat de spălare de bani în formă continuată în dosarul terenului din Aleea Privighetorilor. Băsescu ar fi cumpărat un teren în anul 2000, la un preţ mult mai mic decât cel de piaţă, vânzându-l apoi la un preţ de patru ori mai mare cumnatei omului de afaceri Costel Căşuneanu.

Pe de altă parte, Băsescu susţine că în 2012 acelaşi Parchetul a dispus neînceperea urmăririi penale în dosarul respectiv.

Traian Băsescu - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Traian Băsescu va fi verificat de SIS-ul Moldovei

Dosarul a fost intentat în urma unei sesizări din 2014 a Grupului pentru Investigaţii Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvică, către Oficiul de combatere a spălării banilor.

După cum informează România Curată, Parchetului General a început urmărirea penală faţă de fostul preşedinte român la 13 aprilie. La 14 aprilie, Traian Băsescu a fost înştiinţat că a fost pus sub învinuire. Totodată, el urmează să fie chemat la Parchet pentru a i se aduce în mod oficial la cunoştinţă calitatea de suspect.

Traian Băsescu este acuzat de spălare de bani în formă continuată. În anul 2000, când abia devenise primarul Capitalei, Traian Băsescu a cumpărat un teren în Băneasa cu bani a căror provenienţă nu ar putea fi justificată, susţin procurorii.

Ex-preşedintele Băsescu a scris pe contul său de Fasebook că a fost informat despre faptul că este suspect pentru spălare de bani „legat de achiziţia unui teren şi a unei case în anii 2000 şi respectiv 2002, urmare a unei reclamaţii făcute de domnul Ciuvică".

„Pentru corectă informare, aduc la cunoştinţă că, în acelaşi dosar, prin REZOLUŢIA din 25 iunie 2012 a PICCJ, s-a dispus neînceperea urmăririi penale.

Acest dosar a fost redeschis în 2015 la solicitarea PICCJ.

Pentru moment, nu am fost citat la PICCJ. Cu certitudine, imediat ce voi fi citat, mă voi prezenta în faţa procurorului de caz", a explicat Traian Băsescu.

Fluxul de știri
0