Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Curtea Constituţională a avizat iniţiativa cu privire la instituţia procuraturii

© Sputnik / Мирослав РотарьГенеральная прокуратура РМ
Генеральная прокуратура РМ - Sputnik Moldova
Abonare
Curtea Constituţională a avizat pozitiv un proiect de lege al Guvernului care se referă la instituţia procuraturii şi în care se stipulează condiţiile de numire şi eliberare a procurorului general.

CHIŞINĂU, 19 apr – Sputnik. Curtea Constituţională a dat, marţi, aviz pozitiv la proiectul de lege cu privire la instituţia procuraturii, prezentat de Guvern.  

„Iniţiativa este conformă Constituţiei, nu încalcă limitele de revizuire dispuse în Legea Supremă şi poate fi înaintată spre examinare Parlamentului şi adoptată după cel puţin 6 luni de la data prezentării”, a declarat preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase. 

Генеральная прокуратура РМ Procuratura Generală - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Zece procuraturi vor fuziona în două, iar alte opt - vor fi lichidate

Potrivit proiectului de lege cu privire la instituţia procuraturii, prezentat de Guvern, procurorul Republicii Moldova este numit în funcţie de preşedintele ţării, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, pe un mandat de 7 ani, care nu poate fi reînnoit. Procurorul general este demis din funcţie de către şeful statului, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, pentru motive obiective şi în temeiul unei proceduri transparente.

De asemenea, numirea, transferarea şi demiterea procurorilor ierarhic inferiori se efectuează de către procurorul general, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor.

Conform proiectului de lege, Consiliul Superior al Procurorilor este garantul independenţei şi imparţialităţii procurorilor.

Iniţiativa mai prevede că Procuratura este o instituţie publică autonomă în cadrul autorităţii judecătoreşti, ce contribuie la înfăptuirea justiţiei, apărarea drepturilor, libertăţilor şi intereselor legitime ale persoanei, societăţii şi statului prin intermediul procedurilor penale şi altor proceduri prevăzute de lege.

Fluxul de știri
0