Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Moldova, acuzată de unii experţi că ar fi restanţieră

© 4liberty.euEuroscepticism, UE
Euroscepticism, UE - Sputnik Moldova
Abonare
Experţii de la IPRE sunt de părere că Republica Moldova înregistrează restanţe la implementarea angajamentelor din Acordul de Asociere RM-UE, la două capitole importante.

CHIŞINĂU, 19 apr – Sputnik. Potrivit experţilor IPRE, cele două domenii importante din Acordul de asociere RM-UE sunt agricultura şi dezvoltarea rurală.

„La această concluzie au ajuns analiştii Institutului pentru Reforme şi Politici Europene (IPRE) după ce au evaluat, în cadrul unei analize tematice, care este nivelul de realizare a măsurilor planificate, precum şi a nivelului de transpunere a Regulamentelor şi Directivelor UE în legislaţia naţională, după aproximativ un an şi jumătate de la aprobarea Planului de acţiuni”, se spune într-un comunicat al IPRE.

Референдум об ассоциации Украины с ЕС - Sputnik Moldova
Olanda a votat împotriva Acordului de Asociere Uniunea Europeană - Ucraina

Respectiv, nivelul de realizare a măsurilor pentru implementarea celor 8 angajamente prevăzute în Capitolul 12, în cazul a 4 angajamente măsurile de implementare au fost realizate cu întârziere şi doar în cazul unui angajament măsurile au fost realizate în termen, iar pentru 3 angajamente, măsurile de implementare sunt în proces de realizare.

Experţii au analizat şi nivelul de transpunere a legislaţiei şi instrumentelor UE în anul 2015. Astfel, situaţia privind cele 11 Regulamente şi 2 Directive planificate să fie transpuse în legislaţia naţională în anul precedent este următoarea: 6 regulamente nu au fost realizate; pentru un regulament măsurile au fost realizate cu întârziere; transpunerea a două regulamente a fost aprobată doar de către Guvern, urmând să fie aprobată și de Parlament; un regulament a fost transpus anterior aprobării Planului de acțiuni; în cazul unui regulament nu există nicio informație cu privire la gradul de transpunere a acestuia; o Directivă a fost transpusă anterior aprobării Planului de acțiuni, pe când în cazul celei de-a doua nu există informații privind realizărea.

Fluxul de știri
0