UE va analiza luni rezultatele referendumului din Olanda

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Accesați arhiva multimediaВ центре города Гаага
В центре города Гаага - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit datelor oficiale, 61 la sută dintre olandezii care au participat la vot s-au pronunţat împotriva asocierii Ucrainei cu UE, în timp ce numărul susţinătorilor a fost de 38%. Acum urmează că-şi spună cuvântul guvernul Majestăţi Sale, Willem-Alexander.

CHIŞINĂU, 15 apr — Sputnik. Uniunea Europeană intenţionează să organizeze luni prima dezbatere pe marginea rezultatelor referendumului care a avut loc în Olanda, cetăţenii căreia s-au pronunţat împotriva Acordului de asociere UE — Ucraina, a declarat un înalt reprezentant al UE.

Anterior, Olanda a făcut publice rezultatele oficiale ale referendumului privind asocierea Ucrainei cu UE, acesta fiind considerat valabil. Împotriva asocierii au votat 61% dintre cetăţenii care au participat la referendum, iar 38% au fost pentru. Rezultatele referendumului poartă un caracter de recomandare şi nu sunt obligatorii pentru executare.

Референдум об ассоциации Украины с ЕС - Sputnik Moldova
Olanda a votat împotriva Acordului de Asociere Uniunea Europeană - Ucraina

„Luni va fi împreună cu noi şi şeful MAE al Ţărilor de Jos. Putem presupune că acesta ne va aduce la cunoştinţă considerentele guvernului olandez în această chestiune. Punctul de vedere al preşedintelui Comisiei Europene, (Jean-Claude) Juncker este clar. Votul este unul consultativ, iar guvernul olandez va trebui să decidă în privinţa acţiunilor ulterioare. A trecut prea puţin timp", a declarat funcţionarul european, care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

Răspunzând la o întrebare de precizare cu privire la punctul de vedere al guvernului olandez, acesta a afirmat: „Sunt sigur că începând cu seara zilei de luni vom şti mai multe. Cred că ministrul de externe al Ţărilor de Jos ne va comunica opiniile guvernului olandez în această privinţă".

Anterior, prim-ministrul Ţărilor de jos, Mark Rutter, a declarat că ţara va încerca să ajungă la un acord cu alte state UE în privinţa asocierii cu Ucraina, pentru a se ţine cont de părerea olandezilor. Iar dacă nu-i va reuşi acest lucru — va recomanda să se renunţe la asociere.

Fluxul de știri
0