Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Lui Filat nu-i mai arde de Focul Haric

© Sputnik / Мирослав Ротарьсвечи
свечи - Sputnik Moldova
Abonare
Anul trecut, Vladimir Filat a dat bani ca la Chișinău să fie adus Focul Haric, în felul acesta liderul PLDM înțelegând să-și lustruiască imaginea. Acum el este la pușcărie și nu mai are ce lustrui, așa că nici bani nu a mai dat pentru a aduce Lumina Sfântă.

CHIŞINĂU, 13 apr — Sputnik, Sergiu Praporșcic. De Paști, Focul Haric va ajunge în Republica Moldova al paisprezecelea an consecutiv. În Joia Mare, o delegaţie a Mitropoliei Moldovei, condusă de Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir, va merge la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, de unde va lua lumina sfântă. Însă, de data aceasta, delegația și mitropolitul nu vor fi însoțiți de niciun om politic, așa cum s-a întâmplat în anii precedenți. Informația a fost confirmată pentru Studioul Radio Sputnik Moldova de secretarului Mitropoliei Moldovei, părintele Vadim Cheibaş.

Крест в руках священника - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Filat va fi stropit cu aghiazmă chiar în celula Penitenciarului 13

"Conform unei tradiții multianuale, al paisprezecelea an consecutiv, în țara noastră va fi adus și anul acesta Focul Haric, din orașul Ierusalim. În acest an, delegația va fi condusă de către Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir, care va fi însoțit de câțiva consilieri ai Înaltpreasfinției sale. Se va deplasa cu o rută comercială în Israel și va reveni în ziua de sâmbătă în țară. Va participa la slujbele specifice acestei Săptămâni a Patimilor în bisericile din Ierusalim, dar va avea și o audiență la Sanctitatea Sa Patriarhul Teofil al Ierusalimului, în ziua de vineri, în data de 29 aprilie. Cu doamne ajută, nădăjduim să se realizeze cu bine această expediție și să fie adus Focul Haric, mult așteptat de credincioșii ortodocși, în ziua de sâmbătă, înainte de Paști", a declarat Vadim Cheibaș.

Focul Haric este recunoscut drept un mare miracol al Ortodoxiei. După ce Mântuitorul a fost înmormântat, o lumină puternică a spart piatra şi, de atunci, focul divin se aprinde pe mormântul lui Hristos de fiecare dată, în timpul vecerniei din Sâmbăta Mare, după rugăciunile preoților.

Întrebat de Sputnik Moldova de ce anul acesta nici un politician nu sponsorizează această acțiune, părintele Vadim Cheibaș a declarat: "Nu s-a lansat un dialog în acest sens și Mitropolia Moldovei își asumă în exclusivitate costurile care sunt presupuse de aceste rute comerciale pentru a fi adus Focul Haric. Se pune accent nu pe relația politică cu cineva, ci se pune accent pe valoarea sacramentală a Focului Haric."

Vom menționa că, în anii precedenți, Focul Haric era adus în țara noastră de la Ierusalim cu aportul financiar, iar uneori chiar și cu participarea directă a unor lideri politic, care înțelegeau să-și lustruiască imaginea în felul acesta. Până în anul 2009, la această acțiune a participat președintele de atunci al țării, controversatul lider al comuniștilor moldoveni, Vladimir Voronin. Pe de o parte, în cele două mandate ale lui de șef al statului, Voronin a sprijinit reabilitarea unor importante lăcașe de cult, iar, pe de lată parte, promovând ideologia comunistă, a făcut un șir de afirmații pe care teologii le-au calificat drept adevărate blasfemii. Între acestea e și afirmația liderului comunist că Iisus Hristos ar fi fost primul comunist.

După 2009, până în 2015, liderul liberal-democrat, Vladimir Filat, a ocupat locul lui Voronin, el asumându-și cheltuielile de aducere a Focului Haric. Spre deosebire de Voronin, Filat nu a declarat că Iisus Hristos a fost primul liberal-democrat, dar, potrivit teologilor și clericilor de la Chișinău, acesta se face vinovat de păcate nu mai puțin grele decât cele ale lui Voronin. Și anume, Vladimir Filat a fost promotorul, dacă nu chiar artizanul Legii Nediscriminare, care, în anumite compartimente ale ei, promovează homosexualismul în Republica Moldova.

Fluxul de știri
0