Ucraina – UE: regim fără vize, dar condiționat și cu posibilitatea anulării

© Sputnik / Алексей Куденко / Accesați arhiva multimediaАкции сторонников евроинтеграции Украины на площади Независимости в Киеве
Акции сторонников евроинтеграции Украины на площади Независимости в Киеве - Sputnik Moldova
Abonare
În cazul în care Comisia Europeană va veni cu o inițiativă legislativă cu privire la liberalizarea regimului de vize cu Ucraina, propunerea va trebui să fie aprobată ulterior de Parlamentul European și Consiliul UE.

CHIȘINĂU, 11 apr — Sputnik. În pofida rezultatelor referendumului din Olanda privind Acordul de Asociere Ucraina — UE, Comisia Europeană  va propune în aprilie introducerea  regimului fără vize pentru Kiev, scrie RIA Novosti cu trimitere la Reuters.

„Acest lucru poate fi interpretat ca o ignorare a opiniei cetățenilor Olandei, însă noi (Uniunea Europeană —n. red.) suntem obligați să ne îndeplinim promisiunea făcută Kievului", a declarat  o sursă importantă din cadrul UE, adăugând că în propunerea sa Comisia Europeană va include un aşa-zis punct de protecție care va permite restabilirea temporară a regimului de vize în cazul afluxului de migranți.

În martie, președintele Comisiei Europene (EC), Jean-Claude Junker, i-a promis lui Petro Poroșenko că în aprilie EC va veni cu o inițiativă legislativă cu privire la liberalizarea regimului de vize cu Ucraina. Ulterior, propunerea va trebui să fie aprobată de Parlamentul European și Consiliul UE în care sunt reprezentate toate țările-membre ale Uniunii.

Референдум об ассоциации Украины с ЕС - Sputnik Moldova
Olanda a votat împotriva Acordului de Asociere Uniunea Europeană - Ucraina

La referendumul consultativ din Olanda cu privire la Acordul de Asociere Ucraina — UE, doar 38,1% din votanți au susținut ratificarea, 61,1% fiind împotrivă. Premierul Olandei, Mark Rutte, a declarat ulterior că este indispus de rezultatele exprimate de voința poporului și nu a exclus posibilitatea revizuirii deciziei cu privire la ratificarea Acordului.

Referendumul ca atare a avut un caracter doar consultativ și nu are putere obligatorie. Decizia definitivă cu privire la Acordul de Asociere Ucraina — UE va aparține guvernelor țărilor-membre ale UE.

Ucraina care a semnat în iunie 2014 Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană își declară tendința de a deveni membru cu drepturi depline al uniunii țărilor europene. În acest scop europenii cer Kievului să intensifice combaterea corupției, înfăptuirea reformelor la frontiere și acte de identitate în concordanță cu modelul european în formă de carte-ID biometrice. 

Fluxul de știri
0