Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Visul de anvergură mondială al lui Steinmeier: crede în refacerea G8

© Sputnik / Алексей Никольский / Accesați arhiva multimediaМинистр иностранных дел ФРГ Франк-Вальтер Штайнмайер
Министр иностранных дел ФРГ Франк-Вальтер Штайнмайер - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul german al Afacerilor Externe, Frank-Walter Steinmeier, a menţionat că niciunul dintre conflictele internaţionale majore nu poate fi depăşit, decât cu participarea Rusiei. Diplomatul a exprimat speranţa că în curând se va reuşi revenirea la formatul G8 de la actualul G7.

CHIŞINĂU, 10 apr – Sputnik. „Grupul celor 7” (G7) ar putea să pună în discuţie peste un an chestiunea revenirii la formatul „Grupului celor 8”. Totodată, actualul G7 ar putea stabili unele condiţii pentru revenirea la G8, susţine şeful diplomaţiei de la Berlin.

Пресс-конференция Владимира Путина - Sputnik Moldova
Rusia
Peskov: formatul „celor douăzeci” este mai eficient decât G7 şi G8

„Aş vrea să nu rămânem prea mult timp în formatul G7, ci să creăm condiţii pentru revenirea la G8. Însă în acest an aceste condiţii încă nu există”, a declarat Steinmeier citat de RIA Novosti, care face referire la un material publicat de ziarul Zeit.

Demnitarul german a subliniat încă odată faptul că nici unul dintre conflictele internaţionale majore nu pot fi soluţionate fără Rusia. El a remarcat şi implicarea activă a Moscovei în reglementarea situaţiei din Siria.

„Vom vedea dacă peste un an rolul Rusiei va fi la fel de constructiv şi atunci ţările participante la G7 vor discuta când va fi posibilă revenirea Rusiei, dar şi ce condiţii va trebui să îndeplinească pentru asta”, a remarcat ministrul.

Steinmeier a amintit că formatul G8 a fost extins datorită Rusiei în 1998, dar, de fapt, participarea ei la acest format de discuţii datează mult mai devreme.

La ora actuală în grupul G7 intră Germania, SUA, Canada, Japonia, Franţa, Marea Britanie şi Italia. Formatul G8 a fost restrâns la G7 după ce la referendumurile din Crimeea şi Sevastopol mare majoritate a locuitorilor s-au pronunţat pentru intrarea acestei peninsule în componenţa Rusiei.

 

Fluxul de știri
0