Ce ar trebui să ştie o femeie care rămâne însărcinată după vârsta de 35 de ani

copil mamă
copil mamă - Sputnik Moldova
Abonare
Diabetul gestaţional, tensiunea arterială ridicată şi scăderea cantităţii şi calităţii ovulelor sunt doar câteva dintre riscurile pe care le întâmpină orice femeie însărcinată trecută de 35 de ani.

BUCUREŞTI, 9 apr — Sputnik. Nu mai puţin de 40% din româncele care au sub 30 de ani nu au încă un copil, din acest motiv riscurile privind sănătatea lor cresc.

Cariera, asigurarea unui confort decent şi nivelul de trai în scădere din ultimele decenii sunt principalele motive pentru care atât în Occident cât şi în România multe femei aleg să nască după vârsta de 35 de ani. Este o vârstă ce comportă anumite riscuri bine de luat în seamă. Clinica Mayo din Statele Unite ale Americii, cu o tradiţie de peste 150 de ani, enumeră câteva dintre aceste riscuri.

1. Calitatea şi cantitatea ovulelor. Ai un număr limitat de ovule. După 35 de ani cantitatea şi calitatea ovulelor începe să scadă. Dacă nu rămâi însărcinată în primele 6 luni, consultă un medic pentru a te sfătui ce să faci.

2. Sunt şanse ridicate să ai o sarcină multiplă. Şansa de a avea gemeni creşte odată cu vârsta.

3. Ai multe şanse de a dezvolta diabet gestaţional. Acest tip de diabet zaharat apare numai în timpul sarcinii şi este frecvent la femeile în vârstă. Lăsat netratat, diabetul gestaţional îţi poate provoca o creştere peste medie a copilului — ceea ce creşte riscul rănirii în timpul naşterii.

4. Hipertensiune arterială în timpul sarcinii. Studiile arată că tensiunea arterială ridicată este mai frecventă la femeile în vârstă în timpul sarcinii. Va trebui să iei medicamente pentru a evita complicaţiile.

5. E posibil să ai naştere prematură. Creşte semnificativ riscul de a naşte prematur. Copiii născuţi prematur nu au greutatea corespunzătoare şi problemele medicale se complică.

6. Riscul de apariţie a anomaliilor cromozomiale este mare. Copiii născuţi din mame mai în vârstă au un risc mai mare de a dezvolta probleme cromozomiale cum ar fi sindromul Down.

7. Pierderea sarcinii devine mai riscantă odată cu înaintarea în vârstă. Avortul spontan sau naşterea unui copil mort sunt pericole ce cresc odată cu vârsta. Ţi se poate întâmpla datorită condiţiilor medicale preexistente sau anomaliilor cromozomiale.

8. Placenta previa ar putea pune viaţa în pericol. Fixarea greşită a placentei în uter e des întâlnită la femeile peste 35 de ani. Placenta acoperă total sau parţial deschiderea colului uterin şi se impune naşterea prin cezariană.

Alegerile pe care le fac acum femeile pot afecta pentru totdeauna viaţa lor sau a copilului. Siguranţa lor depinde ele însele.

Fluxul de știri
0