CHIȘINĂU, 8 apr — Sputnik. Nici o piață nu poate înlocui pentru pomicultorii moldoveni piața rusească. De această părere este fermierul din raionul Ocnița Natalia Ianciuc.
Într-un interviu pentru Sputnik ea a subliniat că Moldova încă nu este gata să livreze produse agricole în UE, pentru că acolo sunt alte standarde. Şi trebuie să recunoaştem acest lucru. Iar problema nu constă doar în normele europene, cu care Moldova urmează încă să se obișnuiască, dar în faptul că UE nu va admite pur și simplu agricole produsele moldovenești pe piața sa, deoarece se confruntă singuri cu excesul de fructe.
"Țările Uniunii Europene nu constituie deocamdată piața noastră. Cu certitudine, acolo nu au nevoie de produsele noastre. Pentru că se confruntă singuri au excesul de mărfuri, deoarece piața rusă rămâne închisă pentru UE. Mai mult decât atât, pe tejghelele magazinelor din Moldova se pot găsi mere din Polonia. În Moldova, într-o țară a fructelor, în hypermarket-uri se vând mere poloneze! De ce se întâmplă asta? Se creează impresia că la noi au grijă mai mare de producătorii polonezi decât de cei autohtoni", s-a revoltat Ianciuc.
În opinia acesteia, nici Ucraina nu este interesată de produsele moldovenești. Deși exportul în această țară nu a fost prea mare, din cauza "războiului laptelui și cărnii" țara vecină ar putea impune embargo asupra producţiei agricole moldovenești.
Carnea și laptele din Ucraina costă mai ieftin, iar volumul de producere îl depășește de zeci de ori pe cel din Moldova. Guvernul RM, reacționând la plângerile producătorilor autohtoni, intenționează să introducă taxe vamale de 10% la aceste mărfuri din Ucraina.
"Din cauza "războiului cărnii și laptelui", se zvonește că Ucraina intenționează să impună embargo asupra tuturor mărfurilor moldovenești. Dar, în opinia mea, Ucraina nu este pentru noi un partener strategic atât de important în ceea ce privește vânzările", a mai adăugat Ianciuc.
Fermierul consideră că piața rusească este în prezent singura salvare pentru pomicultorii moldoveni.