Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ostalep: Chişinăul încă nu ştie ce vrea de la Moscova

© Sputnik / Мирослав РотарьОсталеп телемост
Осталеп телемост - Sputnik Moldova
Abonare
Fostul viceministru moldovean al Afacerilor Externe, politologul Valeriu Ostalep, este de părere că autorităţile de la Chişinău nu au o viziune clară cu privire la dezvoltarea relaţiilor cu Moscova şi nici în ceea ce priveşte soluţionarea conflictului transnistrean.

CHIŞINĂU, 8 apr – Sputnik. Referindu-se la vizita din 4 aprilie curent la Moscova a şefului diplomaţiei moldoveneşti, Andrei Galbur, care a avut o întrevedere cu omologul său rus, Serghei Lavrov, Valeriu Ostalep a subliniat că astfel de vizite sunt pregătite de un grup de specialişti. Aceştia pregătesc un set de documente care stabilesc toate subiectele ce urmează a fi abordate. Potrivit lui Ostalep, în ultimii câţiva ani conţinutul acestor documente nu s-a schimbat practic deloc.

Валерий Осталеп - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Ostalep: reacţia societăţii va fi foarte dură, dacă va fi anulată neutralitatea

„Chişinăul nu prea ştie ce vrea de la Moscova, chiar dacă la întâlnirile la nivel înalt sunt discutate mai multe subiecte importante de pe agenda bilaterală. Principalele probleme abordate sunt reglementarea transnistreană şi comerţul bilateral”, a subliniat Ostalep.

Totodată, politologul a declarat că Chişinăul, în pofida multiplelor discuţii, nu este capabil să formuleze propuneri realiste privind reglementarea relaţiilor cu Tiraspolul.

În opinia lui Ostalep, autorităţile din Moldova mizează pe soluţiile ce ar putea fi oferite la un moment dat din exterior, în special de către UE şi SUA.

Acesta s-a referit şi la formatul „5+2”, menţionând că „după tragicele evenimente din Ucraina trebuie să înţelegem că formatul „5+2” nu constituie acel cadru în care ar putea fi identificate soluţii pentru soluţionarea problemelor legate de raioanele din stânga Nistrului. Aceasta nu sunt declaraţii tari, ci adevărul aşa cum este el”, a spus Ostalep.

Alegerile parlamentare anticipate, concomitent cu cele prezidenţiale, este singura soluţie pentru depăşirea incapacităţii Republicii Moldova de a promova o politică externă realistă, echilibrată şi în interesul ţării, a mai declarat Valeriu Ostalep, care speră că aceste alegeri ar putea să aducă în fruntea ţării o clasă politică nouă, care are competenţa necesară şi care îi lipseşte guvernării actuale.

Ostalep a mai spus că unele componente ale actualei clase guvernante de la Chişinău a urmărit cu premeditare deteriorarea relaţiilor moldo-ruse.

Fluxul de știri
0