Un ONG cere interzicerea vânzării terenurilor către străini

© Sputnik / Aleksandr Pogotov / Accesați arhiva multimediaAgricultor, tehnică agricolă
Agricultor, tehnică agricolă - Sputnik Moldova
Abonare
Recent a fost depusă o cerere la guvernul României prin care reprezentanți de marcă ai societății civile românești solicită guvernanților, în baza Art. 354 din Tratatul de Funcționare a Uniunii Europene, interzicerea vânzării terenurilor către străini.

BUCUREŞTI, 7 apr- Sputnik. Cum ar trebui să arate România în următorii 10 ani este una din preocupările Grupului pentru România, a spus Constantin Cojocaru în dialogul purtat cu jurnalistul Iurie Roșca.

RONI, bani - Sputnik Moldova
Privatizarea a făcut distrugeri mai mari decât cele două războaie mondiale

Marian Munteanu, Ilie Șerbănescu, Constantin Cojocaru, Dinu Giurescu și Florin Colceag sunt doar câteva nume din lista personalităților societății civile românești care au constituit recent Grupul pentru România, a declarat economistul Constantin Cojocaru în cadrul emisiunii moderate de Iurie Roșca.

"Am constituit în România de vreo două luni o entitate numită Grupul pentru România în care ne-am adunat persoane cunoscute în Romania. Aș putea să numesc printre membrii fondatori pe dl academician Dinu Giurescu, dl profesor Florin Colceag, dl doctor Marian Munteanu, dl actor şi profesor Florin Zamfirescu, dl Ilie Șerbănescu, economistul Constantin Ciutacu, domnii generali Bălăceanu şi Roman. Ne-am propus ca obiectiv să elaborăm un proiect de ţară pentru România, să arătăm cum ar putea fi societatea românească în 10, 20 de ani", a spus Cojocaru.

Invitatul dialogului a declarat că s-a ajuns ca peste 5 milioane de hectare de teren arabil să fie deja cedate către străini, lucru mai mult decât îngrijorător. În acest sens Grupul pentru România a depus o cere guvernului român prin care solicită interzicerea vinderii pământurilor către străini în baza Art. 345 din Tratatul de Funcționare a Uniunii Europene.

"Unul dintre punctele cu care am ieșit deja în public este acesta: că trebuie oprită imediat vânzarea terenurilor agricole şi silvice către străini. Am depus o cere înregistrată la guvernul României prin care cerem un moratoriu de 3 ani prin care să se oprească vânzarea terenurilor. Art. 63 la care se face trimitere din Tratatul de Funcționare a Uniunii Europene spune într-adevăr de libera circulație a capitalului. Există alt articol, 345, care spune că prevederile prezentului Tratat nu se aplică regimului proprietății stabilite de statele membre. Deci putem să reglementăm cum a făcut Ungaria. Noi cerem să nu se aplice Art. 63 la terenuri", a încheiat Constantin Cojocaru.

Fluxul de știri
0