Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Procuror: 18 miliarde de dolari au fost scoase prin intermediul băncilor RM

© Sputnik / Mihail KutuzovLa crisi del settore energetico aumenta il rischio di conseguenze sistemiche sulla finanza globale.
La crisi del settore energetico aumenta il rischio di conseguenze sistemiche sulla finanza globale. - Sputnik Moldova
Abonare
În perioada 2010 – 2014, prin intermediul băncilor moldovenești au fost scoase din Rusia circa 700 de miliarde de ruble ceea ce, conform cursului valutar la vremea respectivă, echivala cu 18 miliarde de dolari.

CHIȘINĂU, 7 apr — Sputnik. Organele de drept din Republica Moldova continuă investigațiile în dosarul cu privire la scoaterea din Rusia a 18 miliarde de dolari prin intermediul băncilor moldovenești, a declarat miercuri pentru Sputnik Adrian Popenco, procurorul interimar al Procuraturii Anticorupție a RM.

Potrivit RIA Novosti, în perioada 2010 — 2014, prin intermediul băncilor moldovenești au fost scoase din țară circa 700 de miliarde de ruble ceea ce, conform cursului valutar la momentul respectiv, echivala cu 18 miliarde de dolari.

În luna noiembrie 2015, financiarul Aleksandr Grigoriev, cunoscut coproprietar al unui șir de bănci falimentate, printre care se numără „Russkii zemelnâi bank", „Zapadnâi" și „Transportnîi", a fost arestat de Direcția principală de anchetă a MAI a regiunii Rostov, fiind suspectat de organizarea acestei scheme criminale.

Dosarul penal cu privire la scoaterii banilor în afara țării prin intermediul băncilor din RM a fost intentat de către organele ocrotirii ordinii de drept din Rusia în aprilie 2015, la solicitarea „Țentrobank".

„Urmărirea penală pe acest caz a fost pornită în februarie 2015. Adică, noi am intentat dosarul penal mai devreme decât în Rusia. Nu pot să afirm cu certitudine, însă presupun că organele de drept din Rusia au intentat dosarul lor penal în baza documentelor noastre internaționale cu privire la acordarea asistenței juridice pe care le expediaserăm lor mai devreme", a spus Popenco.

Potrivit acestuia, „în Moldova acest dosar penal se află în stadiul de investigație".

„Dosarele pe numele a doi executori judecătorești care au fost implicați în această schemă au fost trimise deja  în judecată", a menționat procurorul.

Acesta a subliniat că în schema criminală a fost implicată o bancă ce activează din RM.

„Nu vom menţiona la moment denumirea acestei instituții financiare și nici numele persoanelor care figurează în acest dosar, deoarece ancheta este încă în desfăşurare", a specificat Popenco.

Potrivit mediilor de informare rusești, se presupune că din grupul criminal făceau parte aproximativ 500 de persoane și circa 60 de bănci din FR. S-a comunicat totodată că colaboratorii Departamentului securității economice al MAI al Rusiei, împreună cu reprezentanții Direcției securității economice a DG a MAI din Sankt Petersburg și regiunea Leningrad, precum și colaboratorii Direcției generale a securității interne a FSB din Rusia, efectuează percheziții atât în birourile suspecţilor, cât și la domiciliile acestora.

Fluxul de știri
0