Olandezii vor spune astăzi dacă sunt de acord cu asocierea Ucrainei la UE

© Sputnik / Mikhail Voskresenskiy / Trecere la banca de fotografiiКиев накануне выборов
Киев накануне выборов - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
În Olanda se desfășoară miercuri referendumul privind ratificarea Acordului de Asociere între Uniunea Europeană și Ucraina.

CHIȘINĂU, 6 apr — Sputnik. În Olanda a început votarea în cadrul referendumului la care locuitorii țării se vor pronunţa perspectivelor de Asociere dintre Ucraina şi UE.
Olandezii urmează să dea un răspuns afirmativ sau negativ la întrebarea dacă sunt sau nu în favoarea ratificării documentului.

Moscow hopes that while the European Union reviews possible new sanctions against Russia next week that “common sense will prevail.” - Sputnik Moldova
Care sunt ţările ce se opun admiterii Ucrainei în Uniunea Europeană

Potrivit corespondentului RIA Novosti, la secția de votare din biblioteca orășenească din Amsterdam votarea se desfășoară destul de activ.

Plebiscitul va fi valabil doar în cazul participării a cel puțin 30% din alegătorii. Rezultatele finale ale votării vor fi anunțate la 12 aprilie.

Chiar dacă olandezii vor spune cu o majoritate de voturi „nu" asocierii cu Ucraina, acordul în partea creării Zonei de liber schimb va rămâne valabil. Doar Consiliul European poate anula acest acord, ceea ce este puțin probabil, dacă ţinem cont de interesele geopolitice ale UE.

Totodată, în cazul în care 30% dintre cetățenii cu drept de vot din Țările de Jos vor vota împotriva asocierii, Parlamentul țării va fi obligat să desfășoare repetat discutarea și votarea privind acordul.

Drapeau de l'UE - Sputnik Moldova
O treime dintre locuitorii Țărilor de Jos nu doresc aderarea Ucrainei la UE

Autoritățile ucrainene contează pe faptul că olandezii vor susține asocierea țării cu UE. Înainte de începerea votării, Kievul a desfășurat o campanie informațională amplă în cadrul căreia a încercat să convingă cetățenii Olandei de avantajele unei asemenea decizii.

Potrivit datelor usondajului Sputnik.Opinii (Sputnik.Mnenia), realizat de compania de cercetări „Populus", o treime dintre locuitorii Olandei (33%) nu susțin asocierea politică și economică dintre Ucraina și UE.

Totodată, este înalt și procentul celor care manifestă o atitudine neutră sau nu au nici o părere față de această chestiune: 28% și, respectiv, 20%. Numărul celor care s-au pronunțat „pentru" a constituit doar 19% din populația totală a Olandei.

Puteţi vedea aici alte sondaje realizate de Sputnik.Opini >>>

Fluxul de știri
0