În Olanda se desfășoară referendumul privind asocierea Ucrainei la UE

© Sputnik / Mikhail Voskresenskiy / Accesați arhiva multimediaКиев накануне выборов
Киев накануне выборов - Sputnik Moldova
Abonare
Olandezii răspund astăzi la întrebarea dacă sunt sau nu de acord cu ratificarea Acordului de Asociere între Uniunea Europeană și Ucraina. Votarea în Amsterdam se desfășoară destul de activ, transmite corespondentul RIA Novosti.

CHIȘINĂU, 6 apr — Sputnik. În Olanda a început votarea la referendumul în care locuitorii țării își exprimă opinia referitor Acordul de Asociere dintre UE și Ucraina.

Olandezii urmează să dea un răspuns afirmativ sau negativ la întrebarea dacă sunt sau nu în favoarea ratificării documentului.

Drapeau de l'UE - Sputnik Moldova
O treime dintre locuitorii Țărilor de Jos nu doresc aderarea Ucrainei la UE

Potrivit corespondentului RIA Novosti, la secția de votare din biblioteca orășenească din Amsterdam votarea se desfășoară destul de activ.

Plebiscitul va fi recunoscut doar dacă vor participa cel puțin 30% din alegătorii. Rezultatele finale ale votării vor fi anunțate la 12 aprilie.

Chiar dacă olandezii vor spune cu o majoritate de voturi „nu" asocierii cu Ucraina, acordul în partea creării Zonei de liber schimb va rămâne valabil. Doar Consiliul European poate anula acest acord, ceea ce este puțin probabil, reieșind din interesele geopolitice ale UE.

Totodată, în cazul în care 30% dintre cetățenii cu drept de vot din Țările de Jos vor vota împotriva asocierii, Parlamentul țării va fi obligat să desfășoare repetat discutarea și votarea privind acordul.

Autoritățile ucrainene contează pe faptul că olandezii vor susține asocierea țării cu UE. Înainte de începerea votării, Kievul a desfășurat o campanie informațională amplă în cadrul căreia a încercat să aducă la urechea cetățenilor Olandei avantajele unei asemenea decizii.

Fluxul de știri
0