Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

A fost dezvăluit misterul avioanelor care au survolat câteva zile teritoriul RM

© Sputnik / Rodion ProcaAvion Самолет
Avion Самолет - Sputnik Moldova
Abonare
La începutul săptămânii, de aspra teritoriului central al țării a panat un avion Rockwell 690A Commander, iar regiunile de nord au fost survolate de un aparat de tip Diamond DA42 Twin Star. Mai multe medii de informare moldovenești au încercat să clarifice cauzele acestor zboruri stranii.

CHIȘINĂU, 6 apr — Sputnik. A fost dezvăluită enigma celor două avioane care, decolând de pe teritoriul României, s-au rotit câteva zile deasupra Moldovei.

Самолет ВВС США, avion milirat SUA - Sputnik Moldova
Republica Moldova
La Chişinău a aterizat un avion militar american

Mai multe mass-media moldovenești au încercat să clarifice cauza acestor zboruri stranii, urmărite de site-ul flightradar24.com. Pe parcursul ultimelor zile, de aspra teritoriului central al țării a panat un avion Rockwell 690A Commander, iar regiunile de nord au fost survolate de un aparat de tip Diamond DA42 Twin Star.

Potrivit informației oferite pentru Sputnik de Institutul de Geodezie, Prospecţiuni Tehnice şi Cadastru „INGEOCAD", „la comanda Agenției Relații Funciare și Cadastru (ARFC) din RM, are loc fotografierea din spațiu pentru executarea ortofotoplanurilor  în vederea efectuării lucrărilor cadastrale  în Republica Moldova".

„Aceste lucrări se desfășoară cu participarea părții române, deoarece noi nu dispunem de astfel de tehnică", au menționat oficialii de la instituţia respectiv.

Specialiștii de la ARFC au precizat că „pe parcursul anului 2016, conform acordului de colaborare dintre Organul de Cartografie și Cadastru al Norvegiei și Agenția Relații Funciare și Cadastru a RM, va fi realizat un proiect cu privire la fotografierea din spațiu a teritoriului ţării pentru obținerea ortofotoplanurilor și a modelului digital al reliefului".

Compania SC Primul Meridian (România) care a câștigat tenderul pentru efectuarea lucrărilor de geodezie se va ocupa de fotografierea din spațiu începând cu luna aprilie și până în luna mai. Ea are la dispoziție cinci avioane echipate cu tehnica modernă necesară.

Fluxul de știri
0