Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

La Orhei va fi plantat un hectar cu salcie energetică. Vezi în ce scop

© Sputnik / Виталий Аньков / Accesați arhiva multimediaSalcie. Ива.
Salcie. Ива. - Sputnik Moldova
Abonare
Elevii unei şcoli profesionale din raionul Orhei vor planta un hectar de salcie energetică. Această plantă, cu o valoare energetică sporită, urmează să fie utilizată într-un scop deja stabilit.

CHIŞINĂU, 4 apr – Sputnik. Pe terenul şcolii profesionale din satul Cucuruzenii de Sus, raionul Orhei, va fi plantat un hectar de salcie energetică. Despre aceasta anunţă serviciul de presă al Moldova Energy and Biomass Project.

La Chişinău s-a desfăşurat Gala premiilor „Moldova Eco-Energetică” - Sputnik Moldova
Video
La Chişinău s-a desfăşurat Gala premiilor „Moldova Eco-Energetică”

Sursa subliniază că la eveniment vor participa jurnalişti, elevii şi profesorii de la şcoala profesională respectivă, conducerea Ministerului Economiei, Ministerului Educaţiei, Ministerului Mediului, Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei, ai Delegaţiei Uniunii Europene, Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, Agenţiei pentru Eficienţă Energetică.

Plantaţia, potrivit aceleiaşi surse, va fi întreţinută de elevii şcolii.

Atunci când va ajunge la maturitate, salcia energetică va servi drept combustibil pentru încălzirea spaţiilor cantinei şcolii din Cucuruzenii de Sus. Investiţiile sunt acoperite din fondurile europene ale Proiectului Energie şi Biomasă.

Sursa a ţinut să sublinieze că salcia energetică este supranumită salcia rapid crescătoare, deoarece adaugă zilnic câte 3 centimetri. În 2-3, ani ea ajunge la o înălţime a lăstarilor de 6-7 metri. Din tulpinile acesteia se produce biocombustibil (brichete, pelete) ce are o putere calorică aproape egală cu cea a cărbunelui. Salcia energetică este rezistentă la varii condiţii climaterice, creşte pe terenuri mlăştinoase, pe sol nisipos şi pe terenuri cu bonitate redusă. Este folosită cu succes în industria energiei regenerabile, dar şi în cea farmaceutică, ea conţinând salicilină utilizată la producerea aspirinei.

Fluxul de știri
0