Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Filip despre scandalul bancar: 520 milioane lei returnați în haznaua statului

© Sputnik / Мирослав РотарьПавел Филип
Павел Филип - Sputnik Moldova
Abonare
La prima ședință a Comitetului permanent de monitorizare a cazurilor de interes social sporit, primului ministru al RM i s-a raportat despre desfășurarea investigării fraudelor bancare și scoaterii unei mari sume de bani dintr-un șir de instituții financiare ale țării.

CHIȘINĂU, 1 apr — Sputnik. La inițiativa premierului RM, Pavel Filip, în RM a fost creat un Comitet permanent de monitorizare a cazurilor de interes social sporit. Noua structură a fost formată pentru efectuarea schimbului de informații în cazurile care suscită un interes sporit din partea societății.

Din acest Comitet fac parte Ministerul Finanțelor (MF), MAI, Centrul Național Anticorupție (CNA), Banca Națională a Moldovei (BNM) și Serviciul de Informații și Securitate (SIS). La prima ședință șefii autorităţilor respective i-au raportat prim-ministrului despre modul în care se desfășoară investigarea infracțiunilor bancare și scoaterii unei mari sume de bani dintr-un șir de instituții financiare din țară.

„Reprezentanții Băncii Naționale au comunicat că la ora actuală au fost restituiți 520 de milioane de lei. Pe de altă parte, raportul companiei „KROLL" trebuie să dea un răspuns la întrebarea: care va fi strategia de returnare a mijloacelor furate", a declarat Filip.

рынок акций - Sputnik Moldova
Provocări economice pentru Guvernul Filip

Potrivit acestuia, este necesar să se afle concret unde au fost transferați banii.

Șeful Cabinetului de Miniștri a menționat că, odată cu lichidarea celor trei bănci cu probleme, apar obstacole create inclusiv de sistemul judecătoresc. Filip a citat un exemplu în care Curtea de Apel a adoptat o decizie de percepere a prejudiciului în valoare de 100 milioane de lei în favoarea uneia dintre firmele comerciale.

„Acesta este un caz interesant. Compania a obținut un împrumut, iar când a sosit timpul să-l ramburseze cu tot cu procente, fondatorul acestei firme a acționat banca în judecată declarând că el doar a solicitat împrumutul, însă nu i-a fost acordat. Nu vreau să pronunț numele judecătorului, însă vă amintesc că nu băncile vor plăti prejudiciul de 100 de milioane de lei, dar cetățenii Republicii Moldova, în cazul în care nu vor fi găsite mijloacele financiare furate", a specificat Filip.

Prim-ministrul a subliniat că autoritățile trebuie să adopte un pachet de legi care să ofere Băncii Naționale instrumente suplimentare pentru ca pe viitor aceasta să poată preveni cazurile de furt al mijloacelor din sistemul bancar al țării.

Fluxul de știri
0