Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

A murit autorul stemei Republicii Moldova şi a leului moldovenesc

© fondulculturii.wordpress.comGheorghe Vrabie
Gheorghe Vrabie - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Autorul stemei Republicii Moldova şi a leului moldovenesc, Gheorghe Vrabie, a decedat la vârsta de 77 de ani.

CHIŞINĂU, 31 mar – Sputnik. Gheorghe Vrabie, autorul stemei Republicii Moldova şi a leului moldovenesc, a decedat în dimineaţa zilei de joi. Artistul plastic a împlinit la 21 martie 77 de ani.

Gheorghe Vrabie este şi autorul stemei şi al drapelului municipiului Chișinău.

A studiat la Academia de Pictură, Arhitectură, Sculptură „I. Repin” din Sankt Petersburg, în perioada 1962-1967. A debutat în 1961. A ilustrat pe parcursul anilor mai multe volume din literatura romană și universală. Interesul artistului s-a îndreptat spre asemenea autori ca Mihai Eminescu, Ion Druță, Grigore Vieru, Dante, Longos, Paul Valery. Grafica de carte semnată de Gheorghe Vrabie se remarcă prin siguranța liniei, precizia subiectului, rafinamentul executării.

Gheorghe Vrabie a realizat ciclul de lucrări intitulat „Hipismul”. Împreună cu soția sa, Dorina Cojocaru a făcut mai multe lucrări în mozaic.

A deschis expoziții personale în Republica Moldova și în străinătate. Printre acestea se numără cele inaugurate la Uniunea Scriitorilor, Muzeul Național de Istorie și Arheologie, Casa Naționalităților, Ambasada României în Republica Moldova, Biblioteca Națională, Centrul de Expoziții „Constantin Brâncuși”. A expus la Galeria de artă de la „Casa Cărții” din Iași, la Casa centrală a Scriitorilor din Moscova, în Sala Centrală a Uniunii Artiștilor Plastici din Odesa.

Gheorghe Vrabie a participat la manifestări expoziționale la București, Moscova, Sankt-Petersburg, Bratisalava, Viena, Washington, Alma-Ata, Plovdiv. De-a lungul timpul a fost invitat la diverse tabere de creație, ateliere, simpozioane în România, Federația Rusă, Letonia, Lituania, Ungaria.

Gheorghe Vrabie a obținut Premiul I pentru grafică la concursul organizat de Academia de Artă din Sankt Petersburg — 1964, Premiul concursului organizat pentru elaborarea stemei de Stat a Republicii Modova — 1990, Premiul Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova — 1999. În 1998 a primit distincția Maestru în Artă, iar în 2000 — medalia „Mihai Eminescu”.

În 2010, Gheorghe Vrabie a fost decorat cu cea mai înaltă distincţie de stat a Republicii Moldova – „Ordinul Republicii”.

Fluxul de știri
0