Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Europenii vor să decidă singuri pe cine să accepte în UE

© Sputnik / Владимир Федоренко / Accesați arhiva multimediaГорода мира. Страсбург
Города мира. Страсбург - Sputnik Moldova
Abonare
Majoritatea europenilor ar prefera să decidă în cadrul unor referendumuri naţionale problema asocierii unor terţe ţări la comunitatea europeană.

CHIȘINĂU, 31 mar — Sputnik. Potrivit datelor sondajului Sputnik.Opinii (Sputnik.Mnenia), marea majoritate a italienilor (66%), germanilor (63%) și francezilor (63%) doresc să soluționeze problema asocierii* cu alte țări în cadrul unui referendum național. Aceste datele au fost obţinute în cadrul unui sondaj realizat de companiile de cercetare „Populus" și „Ifop" pentru Agenția de știri și radio Sputnik.

La 6 aprilie, în Olanda va avea loc un referendum cu privire la asocierea Ucrainei cu Uniunea Europeană. Potrivit sondajului Sputnik.Opinii, italienii sunt cei care pledează cel mai mult pentru desfășurarea unui referendum în problema asocierii cu alte state: 66% din cetățenii Italiei ar dori să soluționeze în cadrul unui referendum problema cu privire la „nou-veniţii" în UE. De aceeași părere sunt și majoritatea locuitorilor Germaniei și Franței: câte 63 % în fiecare din aceste țări. Procentul celor care se pronunţă împotriva referendumurilor în țara lor este considerabil mai mic decât procentul celor care sunt „pentru" — 23%, 20% și 18% — respectiv, în Germania, Franța și Italia.

Opinile britanicilor sunt împărțite. Este relativ înalt procentul insularilor care pledează pentru participarea la luarea deciziei cu privire la asocierea unor țări terțe la UE (43%). Totodată, este semnificativ numărul celor care nu știu dacă trebuie să participe activ la scrutin — 40% dintre britanici au răspuns „nu știu".

Sondajul în Marea Britanie și Irlanda de Nord a fost realizat de către una dintre cele mai importante companii britanice de cercetări „Populus", între 4 și 9 martie 2016, cu participarea a 1085 persoane. În Germania (1002 persoane), Italia (994 persoane) și Franța (1005 persoane) sondajul a fost efectuat în intervalul 8 — 10 martie 2016 de către „Ifop", una dintre cele mai vechi companii franceze care realizează sondaje de opinie publică.

© SputnikEuropenii vor să decidă singuri în privința asocierii UE cu alte țări
Europenii vor să decidă singuri în privința asocierii UE cu alte țări - Sputnik Moldova
Europenii vor să decidă singuri în privința asocierii UE cu alte țări

Despre proiectul Sputnik.Opinii (Sputnik.Mnenia). Proiectul internațional de studiere a opiniei publice a demarat în ianuarie 2015. Partener al proiectului sunt cunoscutele companii de cercetare „Populus" şi Ifop, una dintre cele mai vechi companii francize care realizează sondaje de opinie. În cadrul proiectului Sputnik.Opinii sunt realizate cu regularitate sondaje de opinie în țările Europei și în SUA, în cele mai actuale probleme sociale și politice.

Sputnik (sputniknews.com) este o Agenţie de ştiri şi radio cu filiale multimedia în zeci de ţări ale lumii. Sputnik dispune de site, emisie radio digitală şi analogică, aplicaţii mobile şi conturi pe reţelele de socializare. Abonaţii Sputnik beneficiază 24 de ore din 24 de ştiri în limbile engleză, arabă, spaniolă şi chineză.

*Între Ucraina și UE a fost semnat Acordul de Asociere care prevede asocierea politică și economică, precum și zona de liber schimb. În conformitate cu acest Acord, Ucraina trebuie, de asemenea, să-și ajusteze economia și legislația la cerințele UE. Asocierea reprezintă un pas necesar spre aderarea deplină la UE.

Fluxul de știri
0