CHIȘINĂU, 30 mar — Sputnik. Iurie Ciocan, președintele interimar al Comisiei Electorale Centrale (CEC), a declarat că partidele politice din ţară prezintă fără prea mare tragere de inimă datele cu privire la finanțare. Despre aceasta s-a discutat miercuri în cadrul prezentării raportului Asociației Promo-LEX cu privire la finanțarea formațiunilor politice.
„Consider că cetățenii au dreptul să cunoască cine și de unde primește banii, precum și pentru ce sunt cheltuiți", a subliniat Ciocan.
Potrivit acestuia, începând cu anul 2009, în Moldova au avut loc mai multe campanii electorale. Analizând rapoartele financiare ale partidelor politice, CEC a constatat că numărul donatorilor se reduce, iar volumul mijloacelor financiare, dimpotrivă, crește. Acest lucru trezește îngrijorarea CEC. Rapoartele demonstrează că suma cheltuielilor practic s-a dublat.
În afară de aceasta, Ciocan afirmă că unele formațiuni politice, desfășurând anumite acțiuni în perioada campaniei electorale, indicau în dările de seamă că nu au cheltuit în acest scop niciun fel de mijloace financiare. De aceea, CEC a elaborat un nou model de raport financiar pentru ca fiecare concurent electoral să poarte răspundere personală pentru faptul că indică zero cheltuieli la organizarea upr acțiuni.
Joi, 31 martie, expiră termenul de prezentare a rapoartelor anuale ale partidelor politice, care se referă inclusiv la finanțarea lor.
Conform datelor Promo-LEX, din 2001 și până în 2014, mai puțin de jumătate dintre formațiunile politice înregistrate au respectat regulamentul referitor la prezentarea rapoartelor cu privire la finanțare către Ministerul Justiției.
Reprezentantul Biroului OSCE pentru institutele democratice și drepturile omului, Jacopo Leoni, a declarat la rândul său că în Moldova trebuie înăsprite sancțiunile pentru astfel de încălcări.
Potrivit acestuia, pedeapsa trebuie să fie eficientă. În Polonia, de exemplu, dacă un partid nu-și prezintă singur respectivul raport, el poate fi lipsit de fondurile sociale pe un termen de trei ani. De aceea, consideră Leoni, trebuie să se lucreze nu doar asupra părții teoretice a legislației, ci gândite și la sancțiunile.