Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Karasin: procesul de negocieri are nevoie de un "dezgheţ"

© Sputnik / Ирина ЛяховаГригорий Карасин (слева) и Евгений Шевчук (справа)
Григорий Карасин (слева) и Евгений Шевчук (справа) - Sputnik Moldova
Abonare
Diplomatul rus este convins că situația privind reglementarea transnistreană ar putea fi mişcată din punctul mort dacă ambele părți vor dori să stabilească contacte, la eficientizarea cărora este gata să contribuie şi FR.

Tiraspol, 30 mar — Sputnik, Irina Leahova. În cadrul vizitei sale, secretarul de stat, viceministrul Afacerilor Externe al Rusiei Grigorii Karasin, s-a deplasat şi pe malul stâng al Nistrului, unde s-a întâlnit în primul rând cu șeful administrației locale, Evghenii Șevciuk. Cei doi au discutat despre proiectele economice și umanitare, realizate de FR pe teritoriul regiunii, dar și problema privind reglementarea conflictului transnistrean.

"Noi înțelegem că toate problemele care există în reglementarea transnistreană nu se rezolvă, ci mai mult se acumulează. Acest lucru este agravat și de perioada preelectorală din Republica Moldova, dar și de o anumită instabilitate politică… Cu părere de rău, în ultimii doi ani și jumătate situația privind reglementarea a fost oarecum înghețată și ea trebuie scoasă din această stare", le-a spus diplomatul rus jurnaliștilor, după discuția cu președintele nerecunoscutei republici nistrene.

Встреча Андрея Галбура и Григория Карасина - Sputnik Moldova
Politică
Despre ce au discutat Andrei Galbur şi Grigorii Karasin

Karasin consideră că procesul de negocieri trebuie transferat pe un făgaș constructiv, pentru ca formatele internaționale recunoscute, și în primul rând, formatul "5+2", să activeze și să ducă la rezultate concrete.

"Acest lucru nu este atât de simplu de realizat, pentru că s-au adunat prea multe aspecte negative și neîncredere. Dar și aici, și la Chișinău, în discuțiile cu conducerea Moldovei, noi am insistat că acum ar fi cazul să se mai reducă din emoții şi să se mediteze la stabilirea unui dialog direct și constructiv cu administrația din Transnistria, să fie discutate probleme concrete şi stabilită o atmosferă de lucru, în loc să se recurgă la schimburi de lozinci propagandistice prin intermediul mass-media".

Potrivit viceministrului Afacerilor Externe al Rusiei, tactica de avansare în procesul de negocieri nu este încă epuizată.

"Succesul în reglementarea transnistreană depinde de dorința ambelor părți de a stabili contacte pe bază de paritate și de respect reciproc. Comunitatea internațională, inclusiv Rusia, sunt gata să contribuie la faptul ca aceste contacte să fie eficiente", a remarcat el.

La rândul său, Evghenii Șevciuk a amintit că Transnistria porneşte întotdeauna de la politica bunei vecinătăți.

"Noi ne-am pronunțat întotdeauna pentru rezolvarea problemelor la masa negocierilor și toate forțele Ministerului nostru de Externe au fost orientate anume în această direcţie. Constatăm că în ultima perioadă, aproximativ un an și jumătate-doi, atmosfera în cadrul tratativelor de diferite formate a fost afectată uşor de acțiunile unilaterale ale Chișinăului", a spus el.

Șeful Transnistriei speră în același timp că noul reprezentant al Moldovei va impulsiona colegii săi în procesul de negocieri pentru o dinamică corespunzătoare.

"Cât privește Transnistria, noi suntem gata să discutăm și să rezolvăm un şir întreg de probleme acumulate — pentru economie, pentru cetățeni, ai noştri în primul rând. Dar suntem gata să luăm în considerare și interesele partenerilor noștri, pe baze reciproc avantajoase", a subliniat el.

Recapitulând rezultatele întrevederilor cu premierul Moldovei Pavel Filip şi cu ministrul de Externe Andrei Galbur, Grigorii Karasin a menţionat că au fost discutate toate aspectele relaţiilor bilaterale, care nu pot să avanseze fără soluţionarea unor probleme acute existente.

Fluxul de știri
0