Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Expert: interzicerea fumatului îi va afecta pe proprietarii de localuri

© Sputnik / Павел Лисицын / Accesați arhiva multimediaКурение в общественных местах
Курение в общественных местах - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit economistului, fumatul trebuie combătut prin metode explicative, dar nu privându-i pe restauratori de potențialii clienți și de venituri.

CHIȘINĂU — 29 mar — Sputnik. În Moldova, veniturile proprietarilor de cafenele și restaurante se vor reduce simțitor odată cu intrarea în vigoare a normelor legislative potrivit cărora, începând cu 31 mai, se interzice fumatul în locurile publice, în special în restaurante, cluburi, cafenele și alte localuri de agrement, a declarat pentru Sputnik expertul în economie Victor Ciobanu.

„Veniturile pot să scadă, iar pierderile restaurantelor vor vi serioase. Republica Moldova se află, la capitolul procent de fumători, dacă nu în avangardă, atunci cu siguranță pe poziții de frunte. De aceea, interzicerea fumatului în locurile publice se va răsfrânge imediat asupra afacerilor proprietarilor de localuri. Până acum, în Moldova nu s-au desfăşurat campanii serioase antifumat", a spus economistul.

Курение в общественных местах Fumatul în locuri publice - Sputnik Moldova
Societate
Parlamentul RM a adoptat legea "anti-tutun”

Potrivit acestuia, fumatul trebuie combătut prin metode de lămurire. „Este clar că celor care nu fumează nu le este plăcut să se afle în aceeași încăpere cu fumătorii. Separarea sălilor pentru fumători și nefumători ar fi o soluție rațională de care ar trebui să se țină cont", a menționat Ciobanu.

Asociația Națională a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din Republica Moldova a expediat o adresare prim-ministrului și președintelui Parlamentului RM cu solicitarea de a clarifica în ce mod anume trebuie să fie amenajate locurile pentru fumători, unde pot fi amplasate și ce suprafață ar putea să ocupe.

Proprietarii de localuri din RM sunt îngrijorați de faptul că, după intrarea în vigoare a modificărilor legislative, organele de control vor începe verificările și, dacă regulile nu vor fi clare, aceste raiduri vor fi în defavoarea restauratorilor. În asemenea condiții pot să apară persoane care, sub pretextul că efectuează controale, vor doritori să facă din aceasta o mică „afacere" bazată pe șantaj în timpul raidurilor: „noi închidem ochii, iar voi plătiți".

Conform președintei Asociației Patronale „Asociația Națională a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din Republica Moldova", Aneta Zasavițchi, prevederile care urmează să intre în vigoare la 31 mai 2016, afectează grav industria restaurantelor și localurilor de agrement. Clienții nu vor avea voie să fumeze decât la distanța 10 m de la intrarea în local. Astfel, clientul care va dori să fumeze va trebui rugat să iasă afară din restaurant.

Reprezentanții acestuigen de afaceri roagă autoritățile să permită amenajarea locurilor pentru fumat în spații închise. Totodată, ei consideră că țigaretele electronice trebuie excluse din lista produselor interzise pentru consumul în spațiul public.

Fluxul de știri
0