Economist: iată care este cauza sărăciei din România

© nouaconstitutie.infoConstantin Cojocaru
Constantin Cojocaru - Sputnik Moldova
Abonare
După căderea comunismului în România nu s-a făcut distribuția corectă a proprietății private, lucru care ar fi creat o societate echilibrată, a declarat Constantin Cojocaru într-un dialog cu Iurie Roșca.

BUCUREŞTI, 28 Mar — Sputnik. România a rămas în urma țărilor dezvoltate din cauza concentrării proprietății private în mâinile intereselor străine.

Într-un dialog ținut la București cu jurnalistul din Republica Moldova Iurie Roșca, economistul Constantin Cojocaru explicat de ce România este și astăzi, la un sfert de secol de la dispariția regimului comunist, țara cu cel mai mare nivel al sărăciei din Uniunea Europeană.

"Erau variante clare la timpul respectiv: în proprietatea cui să intre această avuție? În proprietatea tuturor românilor, în proprietatea privată a tuturor românilor sau în proprietatea privată a câtorva? Eu am atras atenția imediat după 1990 că cea mai mare parte a capitalului va intra în proprietatea străinilor, lucru care s-a întâmplat", a precizat economistul.

Întrebat de Iurie Roșca dacă guvernanții au înțeles la vremea respectivă ce trebuie făcut și despre ce este vorba, Cojocaru a răspuns că au înțeles foarte bine sistemul, însă el intra în contradicție cu scopul lor fundamental de acaparare totală a bogăției.

"Varianta Cojocaru, respectiv distribuirea capitalului în proprietatea privată a celor mulți, a fost aplicată doi ani mai târziu, în 1992 în Cehia. Astăzi, la douăzeci și șase de ani de atunci, România este statul membru al Uniunii Europene cu cea mai ridicată rată a sărăciei. Suntem urmați de greci. Cehia, unde s-a realizat această distribuție a capitalului, este țara cu cea mai mică rată a sărăciei din toate cele 28 de state ale Uniunii Europene", a menționat Constantin Cojocaru.

Distribuirea echilibrată a capitalului generează echilibrarea veniturilor și astfel societatea se armonizează, iar sărăcia se reduce, a încheiat Cojocaru.

Fluxul de știri
0