Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

De ce în Moldova este deficit de forţă de muncă calificată

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Accesați arhiva multimediaПрием документов на обучение в ВУЗы
Прием документов на обучение в ВУЗы - Sputnik Moldova
Abonare
Sindicatele, Ministerul Muncii şi Ministerul Educaţiei şi-au unit eforturile în vederea pregătirii forţei de muncă înalt calificate în Moldova.

CHIŞINĂU, 27 mar – Sputnik. Dezvoltarea sistemului de formare profesională continuă şi validarea competenţelor neformale pentru salariații din agricultură și industria alimentară devine un obiectiv tot mai aproape de a fi realizat. Comitetul Sectorial pentru formare profesională din Agricultură și Industria Alimentară a semnat două Memorandumuri de colaborare cu Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei (MMPSF) și Ministerul Educației. 

Городская ярмарка вакансий - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Date alarmante: doar într-o lună numărul şomerilor s-a majorat cu 6 mii

Semnarea documentelor creează un cadru de colaborare în vederea pregătirii forţei de muncă înalt calificate pentru întreprinderile din domeniul Agriculturii și Industriei Alimentare în corespundere cu cerințele pieței muncii și dezvoltării sistemului de formare profesională continuă a salariaţilor. Totodată, aceasta va facilita consultarea propunerilor partenerilor sociali din ramură în diferite domenii, cum ar fi: ocuparea forței de muncă,combaterea muncii la negru și a „salariilor în plic”.

Potrivit lui Leonard Palii, preşedintele Comitetului Sectorial din Agricultură şi Industria Alimentară, formarea forţei de muncă calificate este obiectivul major al activității comitetelor sectoriale, iar fără conlucrarea tuturor actorilor nu poate exista un sistem de formare profesională eficient.

”Prin semnarea celor două Memorandumuri vom contribui la asigurarea dreptului salariaților de a beneficia de o formare profesională continuă, îmbunătăţirea calităţii învăţământului vocaţional tehnic prin adaptarea la cerințele pieței muncii, dezvoltarea parteneriatului social în domeniul formării profesionale, dar și la actualizarea Clasificatorului ocupațiilor și Nomenclatorului meseriilor. Totodată, acest pas va încuraja dezvoltarea și formarea culturii organizaționale prin consolidarea comitetelor sectoriale existente și stimularea creării unor comitete noi”, susține Palii.

În Republica Moldova activează șase comitete sectoriale în domeniile construcții, agricultură și industrie alimentară, transporturi, tehnologii informaționale, industria nealimentară și comerț. Strategia de dezvoltare a învățământului vocațional/tehnic pe anii 2013-2020 prevede elaborarea până în anul 2020 a comitetelor sectoriale în 12 domenii de specializare.

Comitetele sectoriale reprezintă o platformă de dialog social dintre reprezentanții pieței muncii și instituțiile de învățământ, cu scopul de a identifica necesitățile agenților economici și a le include în procesul de formare profesională.

Fluxul de știri
0