Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Prutul şi Nistrul ar putea asigura irigarea a peste 400 de mii de hectare

© Sputnik / Fred Grinberg / Accesați arhiva multimediaОрошение, IRIGARE
Орошение, IRIGARE - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit estimărilor Ministerului Mediului, dintre cele 300 de staţii de irigare construite în perioada sovietică, la ora actuală funcţionează doar 185.

CHIŞINĂU, 25 mar – Sputnik. Potrivit estimărilor făcute de autorităţile publice competente, în prezent în Republica Moldova sunt irigate un procent infim din suprafaţa totală a terenurilor agricole, deşi râurile Prut şi Nistru ar putea asigura irigarea a peste 400 de mii de hectare, se spune într-un comunicat al Ministerului Mediului.

Орошение, IRIGARE - Sputnik Moldova
Agricultorii cer lege pentru utilizarea apelor subterane la irigare

Cu trei ani în urmă, mai puţin de opt la sută din suprafeţele agricole din Moldova erau irigate. Datele Agenţiei „Apele Moldovei” arată că din cele aproximativ doua milioane de hectare de pământ, doar 150 de mii beneficiază de stropire pe timp de secetă, iar dintre cele 300 de staţii de irigare construite în perioada sovietică funcţionează doar 185.

Cele mai multe, 32 de staţii, sunt în municipiul Chişinău, urmat de raionul Ştefan Vodă, în care sunt 28 de staţii de irigare.  Reprezentanţii Agenţiei "Apele Moldovei" mai spun că, până în 2025, se preconizează ca suprafeţele irigate să ajungă la 600 de mii de hectare.

„Pentru a asigura irigarea unui hectar de teren agricol este  necesară suma de aproape 4 mii de dolari. Sub aspect geografic, cele mai multe sisteme de irigare sunt concentrate în regiunea de sud a ţării”, notează sursa.

Засуха в Челябинской области - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Ecolog: În Moldova, secetele se vor repeta o dată la doi ani

Totodată, Ministerul Mediului aminteşte că staţii au fost construite în localităţile Ştefan Vodă, Olăneşti, Talmaza, Vulcăneşti, Ciobalaccia, Filipeni, Mingir, Costuleni, Anenii Noi, Şerpeni, Pugăceni, Gura Bâcului şi Roşcana. În regiunea Centru sunt staţii de irigare în Criuleni, Dubăsarii Vechi, Slobozia Duşca, Oniţcani, Holercani, Dubăsari, Orhei, Jora de Jos şi Lopatna. În Nordul ţării găsim sisteme de irigare doar la Briceni, Corjeuţi, Lopatnic”, subliniază Ministerul Mediului.

Prin intermediul Programului Compact, finanțat de Guvernul SUA prin Corporația Provocările Mileniului 9finalizat în 2015) au mai fost instituite zece sisteme de irigare, care se află în localitățile Chircani-Zârneşti, Blindeşti, Grozeşti, Leova Sud, Jora de Jos, Lopatna, Coşnița, Criuleni, Puhăceni, Roşcani, a mai subliniat Ministerul Mediului.

Fluxul de știri
0