Un britanic a decis să declare război companiilor transnaționale

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Accesați arhiva multimediaДенежные купюры
Денежные купюры - Sputnik Moldova
Abonare
Lupta lui Steve Lewis, proprietarul unei cafenele nu prea mari din Wales, ține de plata impozitelor. „Eu mă uit la școlile, spitalele, drumurile noastre și înțeleg: toate acestea vor degrada dacă noi nu vom achita ceea ce trebuie să plătim", a declarat Lewis.

CHIȘINĂU, 25 mar — Sputnik. Steve Lewis,, a decis să declare război companiilor transnaționale. Motivul este povara fiscală mare care stă pe umerii businessului mic britanic, în timp ce marile companii varsă în bugetul statului un procent mult mai mic din veniturile lor. Întreprinzătorul intenționează să fie ales în Consiliul Administrării de Stat a veniturilor fiscale și vamale și să apere acolo interesele micului business, scrie Russia Today.

Дональд Трамп. Архивное фото - Sputnik Moldova
Mass-media: Trump consideră că britanicii vor vota pentru ieșirea din UE

În cafeneaua Numărul 18 sunt 14 angajați. Ei își achită impozitele, iar proprietarul Steve Lewis, pe ale sale. Dar el cunoaște, nu doar din auzite, că pentru el sunt anumite reguli, iar pentru concurenții lui transnaționali, precum Caffe Nero, altele.

Marele business din toată țară ascunde profiturile sale pe conturile offshor, pentru a reduce plățile la impozite. Rețeaua Starbucks și le-a mărit doar sub o presiune mare din partea societății civile și în anul 2015 au vărsat în bugetul statului o sumă care a depășit suma impozitelor luate laolaltă din primii 14 ani ai existenței sale pe piața britanică. Nu cu mult timp în urmă, corporația Google a încheiat o tranzacție cu Administrația de Stat a Marii Britanii a veniturilor fiscale și vamale, pentru a vărsa în bugetul de stat 3% din profit.

Comparați aceste cifre cu normele pentru micii întreprinzători care trebuie să achite 20% din profit pentru a nu avea probleme cu organele fiscale.

„Unica diferență între micii întreprinzători și corporațiile transnaționale constă în faptul că ultimii își pot angaja o armată de contabili și juriști, care, prin intermediul unor scheme ingenioase să le ascundă profiturile în zona impozitării preferențiale și, astfel, să plătească mult mai puține impozite la stat în comparație cu micul business", a spus jurnalistul Salman Shaheen.

Codul Fiscal britanic poate fi numit încurcat, și e puțin spus astfel. El este cel mai voluminos din lume și se întinde pe 17 mii de pagini. Cu toate acestea conține foarte multe lacune. Potrivit specialiștilor, atunci când sunt adoptate noi legi, contabilii pot găsi modalități de a le evita încă până când se va usca cerneala.

Britanicul Steve Lewis întreprinde tentative pentru a fi ales în Consiliul de Administrare de Stat a impozitelor fiscale și vamale pentru a reprezenta acolo interesele micului business. Petiția lui de pe site-ul change.org a acumulat peste 150 de mii de semnături.

„Dacă oamenii nu vor achita impozite, guvernul nu va avea mijloace pentru necesitățile țării. Eu mă uit la școlile, spitalele, drumurile noastre și înțeleg: toate acestea vor degrada dacă noi nu vom achita ceea ce trebuie să plătim", a încheiat Lewis.

Fluxul de știri
0