Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Țincler, legenda fotbalului moldovenesc, va fi înmormântat vineri

© Sputnik / Илья Питалев / Accesați arhiva multimediaСвеча
Свеча - Sputnik Moldova
Abonare
Cei care vor dori să-i aducă un ultim omagiu lui Vladimir Țincler, legendă a fotbalului, antrenor emerit al RSS Moldovenești, maestru în sport al URSS, vor putea face acest lucru de la 10.00 la 12.00 la Palatul Feroviarilor, iar înmormântare va avea loc la Cimitirul Armenesc, la ora 12.30.

CHIȘINĂU, 24 mar — Sputnik. Înmormântarea lui Vladimir Țincler, legendă a fotbalului sovietic, antrenoru emerit al RSS Moldovenești, maestru în sport al URSS, fost deținut în lagărele de concentrare naziste, cavaler al ordinului "Gloria Muncii" va avea loc vineri.

Ceremonia de rămas bun de la legenda fotbalului va avea loc de la 10.00 până la 12.00, la Palatul Feroviarilor, iar înmormântarea va avea loc la Cimitirul Armenesc la ora 12.30.

Vestea despre încetarea din viaţă a lui Țincler, la vârsta de 79 de ani, a venit pe data de 22 martie. Din 1956 până în 1966, el a evoluat în calitate de atacant la echipa "Burevestnik" pentru care a jucat 258 de meciuri și a înscris 28 de goluri. Din 1958, Țincler a fost inclus în lista celor mai buni 33 de fotbaliști ai URSS.

Артур Ионица и Александр Епуряну - Sputnik Moldova
Sport
Un moldovean a devenit cel mai bun jucător al unui club de fotbal din Italia

Între 1969-1979, el a fost antrenor principal al echipei din Chișinău "Moldova", iar în 1986 a ajuns în fruntea echipei "Nistru". A antrenat și clubul "Bugeac" din Comrat și a fost director tehnic al clubului din Chișinău "Constructorul".

În decembrie 2007, prin decretul președintelui ţării, el a fost decorat cu ordinul "Gloria Muncii", iar în septembrie 2012 i s-a conferit titlul de "Om Emerit". De asemenea, în 2007 Țincler a fost decorat cu ordinul "Pentru Merite" al Federației Moldoveneşti de Fotbal, în care a ocupat din 2001 funcția de membru al comitetului executiv. În 2010, Țincler a publicat cartea "Trăiesc cu fotbalul".

Țincler a plecat, dar școala lui sportivă, talentul lui, nenumărații discipoli, alături de care a edificat gloria fotbalului moldovenesc, nu vor fi uitate. Soarta acestui minunat om, înaltul lui profesionalism, priceperea de a fi un sportiv de excepție și dorința de a transmite toate aceste lucruri discipolilor săi — toate acestea vor rămâne nu numai în amintirea poporului moldovenesc, dar și a oamenilor din zeci de țări ale lumii. Gloria lui sportivă va trece din generație în generație și va rămâne un exemplu de bărbăție, de înaltă dragoste față de sport și de fidelitate față de colegii și ucenicii săi.

Colectivul Sputnik exprimă condoleanțe familiei, celor apropiați, prietenilor, colegilor și tuturor acelora care l-au cunoscut pe Vladimir Țincler.

Fluxul de știri
0