Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Procuratura oferă detalii noi despre şedinţele de judecată în cazul Filat

© Sputnik / Евгений ПанасенкоГенеральная прокуратура РМ Procuratura Generală
Генеральная прокуратура РМ Procuratura Generală - Sputnik Moldova
Abonare
Procuratura Generală a explicat de ce şedinţele de judecată în cazul Filat nu sunt publice. În primul rând, nici inculpatul şi nici apărătorii săi nu au înaintat cereri instanţei în vederea examinării publice a cauzei penale.

CHIŞINĂU, 24 mar – Sputnik. Procuratura Generală a emis joi un comunicat de presă în care explică detaliat de ce şedinţele de judecată în dosarul ex-premierului Vladimir Filat, lider PLDM, acuzat de corupere pasivă şi trafic de influenţă nu se desfăşoară cu uşile deschise.

Potrivit organului de urmărire penală, „caracterul public sau închis al şedinţelor de judecată se decide de către instanţa de judecată la solicitarea părţilor, iar în acest sens, nici inculpatul Vladimir Filat, nici apărătorii săi şi nici alte persoane nu au înaintat cereri sau demersuri suplimentare instanţei în vederea examinării publice a cauzei penale”.

„Decizia ca sedinţa de judecată să fie închisă a fost luată de instanţa de judecată în baza argumentelor prezentate de procurorul de caz, iar aceste argumente nu s-au bazat pe dorinţa procurorului ca şedinţa să fie inchisă, ci pe obligaţia lui de a nu permite ca şedinţa de judecată în acest caz să pericliteze ancheta în dosarul care a rămas în procedura Procuraturii Anticorupţie în privinţa celorlalte capete de acuzare ce-l vizează pe Vladimir Filat, care se justifică şi prin prevederile legale, stipulate în art.18 alin.(2) Cod de procedură penală potrivit căruia “Accesul în sala de şedinţă poate fi interzis presei sau publicului, prin încheiere motivată, pe parcursul întregului proces sau al unei părţi din proces, în măsura considerată strict necesară de către instanţă când, datorită unor împrejurări speciale, publicitatea ar putea să prejudicieze interesele justiţiei””, explică procuratura.  

Генеральная прокуратура РМ - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Filat încearcă să intimideze martorii în dosarul fraudelor bancare

Astfel, mai mulţi martori care au fost sau vor fi audiaţi în procesul menţionat în cadrul şedinţei de judecată, urmează să descrie anumite circumstanţe care formează obiectul învinuirii lui Filat Vladimir, inclusiv pot fi descrise şi circumstanţe care sunt în proces de investigare, iar prezenţa lor într-un proces public ar putea periclita buna desfăşurare a anchetei şi ar duce la compromiterea unor probe.

„Într-o astfel de situaţie, procurorii au obligaţia de a lua toate măsurile legale pentru a proteja bunul mers al anchetei. Iar pentru o mai mare claritate, amintim că dosarul aflat pe rolul instanţei este doar o parte din ancheta care se desfasoară în cazul fraudei de la BEM.

Aşa cum s-a precizat şi în incheierea judecatorească, solicitarea ca sedinţa de judecată să fie închisă este una temporară, până la finalizarea anchetei în cazul menţionat sau până la apariţia circumstanţelor care vor elimina orice fel de riscuri pentru buna desfăşurare a acestei anchete, când va putea fi analizata posibilitatea ca cel puţin o parte din proces sa fie publică”, notează procurorii.

În acest sens, organul de urmărire penală face trimitere şi la un precedent judiciar şi anume caracterul închis al şedinţelor de judecată de acuzare a lui Rusu Ion, naşul lui Filat, „Caravita Co” SRL şi „Bussiness Estate Investments” SRL, când la demersul avocaţilor inculpaţilor, a fost dispusă judecarea cauzei în şedinţă închisă. „Cauză care prezentă un interes public nu mai puţin decât cel de acuzare a lui Filat Vladimir, fiind aceeaşi motivaţie a instanţei de judecată: disjungerea cauzei penale din dosarul care a rămas în procedura organului de urmărire penală al CNA”, comunică procuratura.

Fluxul de știri
0