"Rușii sunt răi, americanii sunt buni" e o prejudecată a românilor

© Sputnik / Владимир Трефилов / Accesați arhiva multimediaRubla, Dolar SUA, Денежные купюры России и США
Rubla, Dolar SUA, Денежные купюры России и США - Sputnik Moldova
Abonare
Felul în care românii percep situația din Ucraina scoate în evidență manipularea emoționalului în detrimentul folosirii funcției critice a rațiunii. "Rușii sunt buni, americanii sunt răi" este doar o prejudecată, spune un economist român.

BUCUREȘTI, 24 Mar — Sputnik. Cât de răi sunt rușii și cât de buni sunt americanii nu e ușor de aflat în mijlocul războiului mediatic global. Cunoașterea istoriei în amănunt și diferențierea dintre victimă și călău nu au făcut niciodată parte din agenda jurnalismului românesc al ultimului sfert de secol, consideră economistul român Bogdan Radu Herzog.

Situația din Ucraina a reaprins un conflict fals și a împărțit România în tabere opuse. Între a fi pro-rus și a fi pro-american nu a mai rămas nimeni pro-român. Doar în România totul pornește și se limitează la o singură idee lipsită de conținut: rușii sunt răi, americanii sunt buni.

"Nu am absolut niciun motiv personal pentru a simpatiza Rusia. Părinții mei au fost amândoi refugiați de război, bunicul matern a fost medic pe front exclusiv în Campania din Est, spre Stalingrad, iar familia paternă s-a refugiat în România chiar din fața Armatei Roșii, ascunzându-și timp de mulți ani apartenența etnică germană ca să scape de deportarea în lagărele siberiene. Totuși, având în vedere impactul istoriei recente asupra psihicului colectiv, ca să putem răspunde la întrebarea "cât de răi sunt sau nu sunt rușii", ar trebui să avem o înțelegere minimală a istoriei comunismului în principal. Cine nu înțelege nici acum ce a fost comunismul, cine l-a inventat și cu ce scop, este improbabil să reușească să facă diferența între victimă și călău", scrie într-un editorial Bogdan Radu Herzog, licențiat în Relații Economice Internaționale.

Economistul consideră că în România se ignoră istoria, se lansează lozinci și nu se apelează la argument. Trebuie puse câteva întrebări celor care se grăbesc să îi urască pe ruși.

"Când ar fi intrat Moldova și Țara Românească în circuitul economic și politic european fără Războaiele Ruso-Turce? Care a fost rolul Păcii de la Adrianopol și al Regulamentului Organic în dezvoltarea României? Cine a semnat aceste documente? Care ar fi fost soarta românilor din Ungaria, dacă Revoluția Maghiară de la 1848, cu toate accentele ei anti-românești, nu ar fi fost învinsă pe câmpul de luptă de armata rusă? Când și-ar fi dobândit România independența, dacă Principatele Unite nu s-ar fi aliat armatei ruse, în Războiul Ruso-Turc de la 1877-1878? Când s-ar fi unit Transilvania cu România, dacă aceasta din urmă ar fi trebuit să se bată singură cu Austro-Ungaria, și nu alăturându-se armatei ruse pe Frontul de Est în Primul Război Mondial? Ar fi avut vreodată România curajul să se lupte singură pentru eliberarea Ardealului și Banatului?", se întreabă retoric Radu Herzog.

Herzog consideră că nu putem pune semnul egal între americani, pe care masa poporului român îi cunoaște de la televizor, și politicienii lor. Veteranii americani de război mor în ritm de 20 de oameni pe zi din cauza războaielor nesfârșite purtate pe întreaga planetă. Irakienii au pierdut peste 1 milion de conaționali în sancțiuni și războaie inventate. Afganii, sârbii și libienii oare ce cred despre America? Iar despre sutele de mii de civili de la Hiroshima, Nagasaki și Dresda nu zice nimeni nimic.

"Despre americani, numai de bine; e țara în care am studiat, o țară cu oameni minunați! Înțeleg că Lucian Mândruță se declară gata să ia mitraliera în mâini ca să apere amintirea lui Silviu Brucan și a notelor pe care "profesorul cu 7 clase" le dădea lui Coposu și celorlalți eroi români", a încheiat Bogdan Herzog. 

Fluxul de știri
0