Piața muncii se prăbușește din cauza plecării tinerilor în străinătate

© Sputnik / Мирослав РотарьИнформационный центр рынка труда, piața muncii
Информационный центр рынка труда, piața muncii - Sputnik Moldova
Abonare
Nivelul şomajului din ce în ce mai ridicat în rândul tinerilor români şi locurile de muncă neocupate din cauza salariilor foarte mici duc la colapsul pieţei muncii, avertizează specialiştii.

BUCUREȘTI, 21 mar — Sputnik. Tinerii din România preferă să plece în străinătate pentru o viaţă mai bună şi nu mai doresc să îşi termine studiile din cauza sistemului de învăţământ neperformant.

Anul trecut, 66% dintre absolvenţii de clasa a XII-a au promovat examenul de bacalaureat, dintre care 73% din promoţia 2014-2015, iar 27% din promoţiile anterioare, informează Gândul.info.

"Avem facultăţi care derulează de mai mulţi ani pregătiri pentru elevi înainte de bacalaureat şi admitere la facultate, însă foarte puţini sunt interesaţi de aceste pregătiri. Avem şomeri şi avem locuri de muncă neocupate. Este vorba de un dezinteres în a se pregăti. Tinerii preferă să plece în străinătate, în căutarea unei vieţi mai bune", spune Ioan Carcea, profesor al Universităţii Tehnice Gheorghe Asachi din Iaşi, citat de Gândul.

Numărul liceenilor care au reuşit să promoveze examenul de bacalaureat a scăzut cu peste 30% în ultimii zece ani.

Silviu Badea, director în cadrul Grupului Industrial Componente Piteşti, a declarat că problema principală legată de forţa de muncă este faptul că nu mai există şcoli profesionale, matriţerii, mecanicii şi tehnicienii având majoritatea peste 50 de ani.

În 2009 a fost desfiinţat învăţământul profesional din România şi reînfiinţat în 2012, însă în 2013 erau înscrişi în învaţământul profesional sub 26.000 de elevi, faţă de 208.000 câţi erau înscrişi în 1993.

Fluxul de știri
0