Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Iniţierea formală a afacerii, simplificată la maximum

© gov.mdAfaceri.Economie.Privatizare
Afaceri.Economie.Privatizare - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Guvernul a propus simplificarea la maximum a procedurilor de iniţiere a afacerilor în domeniul comerţului, abolind o serie de obligaţiuni birocratice care au existat până în prezent.

CHIŞINĂU, 18 mar – Sputnik. Guvernul a aprobat simplificarea procedurii de iniţiere a afacerii. Astfel, antreprenorii din Republica Moldova vor putea deschide o afacere în domeniul comerţului fără a solicita o autorizaţie de la autoritatea publică locală unde intenţionează să-şi desfăşoare activitatea, ci doar prin notificarea acesteia, anunţă serviciul de presă al Guvernului.

Afaceri.Economie.Privatizare - Sputnik Moldova
Top cele mai bune orașe pentru afaceri din România

„Simplificarea procedurii este prevăzută în proiectul de lege, aprobat astăzi de către Guvern, privind operarea amendamentelor la cadrul legal ce vizează modificarea procedurii de obținere a autorizațiilor în comerț”, se spune într-un comunicat de la Guvern.

În documentul citat se mai menţionează că în prezent obținerea unei autorizații în comerț durează peste două luni și dosarul depus la Primărie conține circa şapte acte permisive, eliberate de diferite autorităţi.

„Trecerea la sistemul de notificări va permite agenţilor economici interacţiunea doar cu Primăria, care la rândul ei va transmite informaţii despre noul comerciant, prin ghişeul unic. Totodată, eficientizarea procesului va reduce, de la 7 la 1, numărul de documente necesare obţinerii autorizaţiei”, se mai menţionează în document.

Sursa oficială subliniază şi faptul că toate modificările au fost elaborate în conformitate cu prevederile Strategiei de dezvoltare a comerţului interior, în comun cu experţii internaţionali, şi au drept scop stimularea activității antreprenoriale, facilitarea lansării noilor afaceri în comerț prin simplificarea procedurilor de autorizare și eliminarea practicilor de corupție. Documentul urmează să fie examinat de Parlamentul Republicii Moldova.

Fluxul de știri
0