FT a scris ce se va întâmpla cu Europa fără gazul rusesc

© Sputnik / Ilya Pitalev / Accesați arhiva multimediaGazprom
Gazprom - Sputnik Moldova
Abonare
Bruxellesul nici nu vrea să admită, măcar teoretic, cel mai negativ scenariu, însă, dacă acesta totuși va deveni realitate, urmările ar putea fi devastatoare, scrie publicația britanică.

 

CHIȘINĂU, 18 mar — Sputnik. Dacă situația ce ține de sancțiunile împotriva Moscovei va ajunge prea departe, Europa ar putea rămâne fără gazul rusesc, scrie Financial Times.

Guvernele europene, speriate și rătăcite din cauza crizei refugiaților, se îngrijorează de noi catastrofe, iar una dintre acestea ar putea fi încetarea livrărilor de gaz rusesc în țările Europei Centrale și de Vest. Cele mai grave consecințe ar putea fi în Ucraina, care va avea de suferit nu doar din cauza lipsei gazului rusesc, ci și din cauza dependenței energetice față de Donbass.

„Ucraina se va pomeni într-un colaps economic și mulți cetățeni se vor îndrepta spre Occident, în Polonia, Germania și mai departe în toată uniunea Europeană, așa cum procedează acum refugiații din Siria", se menționează în articol.

Bruxellesului, pentru care migrația rămâne problema cea mai acută, îi este frică de o asemenea evoluție a situației și analizează mai multe soluții prin care ar putea evita acest scenariu.

„Cea mai importantă condiție, care va permite împiedicarea acestui scenariu de coșmar, este disponibilitatea Uniunii Europene de a recunoaște poziția Rusiei în ordinea geopolitică și economică europeană", concluzionează autorul articolului.

Fluxul de știri
0