Economist german: Riscul destrămării UE este mai mare ca niciodată

© Photo : European Parliament Drapeau de l'UE
Drapeau de l'UE - Sputnik Moldova
Abonare
Uniunea Europeană este într-o stare de impas, iar pentru ieșirea din criză UE trebuie să-și revizuiască totalmente politica sa financiară, consideră economistul german Juergen Stark.

CHIȘINĂU, 10 mar — Sputnik. Țările europene pierd controlul și ar putea să nu mai facă față crizelor economice și a migrației, care au cuprins Uniunea Europeană, scrie fostul economist principal al Băncii Centrale Europene, Jurgen Stark, într-un articol publicat de Neue Zürcher Zeitung. Potrivit lui, Uniunea Europeană este acum mai aproape de destrămare mai mult ca oricând.

„Riscul destrămării Uniunii Europene este mai mare ca niciodată. Crizele se adună una peste alta, se complică și există riscul ca ele să devină necontrolabile", se menționează în material.

Potrivit economistului, autoritățile Uniunii Europene nu sunt în stare să facă față unei asemenea avalanșe de probleme. În special, Germania și-a pierdut pozițiile de lider și acum nu are cine prezenta un plan concret de ieșire din criză.

„Valul de refugiați a slăbit rolul de lider al Germaniei în Europa. Acum nu are cine oferi un plan de acțiuni concret și clar de ieșire din acest impas, dar și să redea europenilor încrederea", scrie Stark.

Pentru a rezolva această problemă, Stark propune să fie revăzută în totalitate politica anticriză a Uniunii Europene și să fie redistribuite responsabilitățile în rândul organelor puterii. Potrivit lui, ar fi potrivit modelul elvețian de reorganizare, care constă în aplicarea principiului subsidiarității, la baza căruia stă apropierea cât mai mare a puterii de cetățeni prin delegarea luării deciziilor și rezolvare a problemelor instituțiilor statului la un nivel cât mai jos posibil.

„Aceasta ar fi baza care, în sfârșit, ar face Europa un proiect pentru cetățeni, dar nu pentru elitele politice", conchide economistul.

Criza economică din Uniunea Europeană a început în anul 2010 cu Grecia, iar după aceea s-a extins și asupra altor țări din Zona Euro. O serie de țări s-au confruntat cu probleme ce țin de refinanțarea datoriei suverane proporțional cu creșterea deficitului bugetar. Grecia, Irlanda, Portugalia au fost nevoite să accepte credite în valoare de mai multe miliarde de eurode la UE și FMI în schimbul măsurilor de austeritate. Crizei datoriilor i s-a mai adăugat și criza migrației, provocată de afluxul enorm de imigranți din Africa de Nord și Orientul Mijlociu. Conform datelor Agenției FRONTEX, doar în decursul anului 2015 în Uniunea Europeană au ajuns 1,8 milioane de migranți. Comisia Europeană a declarat că actuala criză a migrației este cea mai mare din lume după cel de-al Doilea Război Mondial.

Fluxul de știri
0