Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Părintele meldoniumului: un panaceu pentru cardiaci nu poate fi doping

© Sputnik / Григорий Сысоев / Accesați arhiva multimediaОдин день в РУДН
Один день в РУДН - Sputnik Moldova
Abonare
Chimistul-academician leton și-a expus opinia în legătură cu depistarea preparatului sintetizat de către acesta în probele Mariei Șarapova și ale altor sportivi.

CHIȘINĂU, 9 mar — Sputnik. Milioane de oameni din întreaga lume utilizează meldoniumul, preparat care a fost depistat în sângele tenismenei Maria Șarapova, a declarat creatorul substanţei farmaceutice, șeful Institutului de Sinteză Organică din Letonia, Ivars Kalviņš.

Meldoniumul a fost sintetizat în anul 1975 la Riga. În țările din Europa de Est acest preparat este comercializează cu denumirea „Mildronat" și este utilizat pentru tratamentul profilactic al infarctului miocardic.

„Acest medicament se află demult pe piață. Anual, sunt vândute circa 2 milioane de cutii cu acest preparat. El nu este un doping, ci protejează inima de suprasolicitare. Eu consider că interzicea utilizării acestui preparat de către sportivi este o încălcare a drepturilor omului. Ei au dreptul să fie sănătoși", a declarat savantul leton.

Luni s-a aflat că jucătoarea de tenis Maria Șarapova și patinatoarea Ecaterina Bobrova au fost suspendate din competiții pentru că au folosit meldonium. Marți, s-a aflat deja că au fost depistați pozitiv cu același preparat campionul olimpic la short track speed skating Semion Elistarov; Pavel Kulijnikov, de cinci ori campion la patinaj viteză, și Aleksandr Markin, voleibalist în selecționata Rusiei.

Fluxul de știri
0