Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

De ce scade numărul liceenilor și studenților în Moldova

© Sputnik / Владимир Федоренко / Trecere la banca de fotografiiExamen, Экзамен
Examen, Экзамен - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Conform legislației în vigoare a RM, în liceele din țară trebuie să existe minimum câte două clase superioare în care să învețe cel puțin câte 25 de elevi. Ministerul Educației constată o scădere substanțială a numărului de elevi.

CHIȘINĂU, 2 mar — Sputnik. Circa 49 la sută dintre liceele din Republica Moldova se confruntă cu problema numărului insuficient de elevi în clasele superioare. Acestea sunt datele de care dispune Ministerului Educației din Republica Moldova.

Conform legislației în vigoare, în liceele din țară trebuie să existe minimum câte două clase superioare în care să învețe cel puțin câte 25 de elevi.

1 septembrie - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Mai puţini elevi, profesori şi şcoli în Moldova

Responsabili de la departamentul Educație din municipiul Chișinău au comunicat că, deja de trei ani, trei licee din capitală nu pot constitui nici o clasă de-a zecea. Experții afirmă că, potrivit legislației în vigoare, astfel de licee trebuie reorganizate în gimnazii.

Pedagogii consideră că motivul numărului insuficient de elevi în clasele a X-a — XII-a sunt testele prea complicate la examenele de bacalaureat.

În opinia directorului liceului „K. Sibirski" din capitală, Pavel Macari, teama elevilor faţă de examene este cauzată de imperfecțiunii sistemului de educație din RM.

„Pretestarea, care va începe în luna martie, îi induce în eroare pe elevi, deoarece ea nu oferă un tablou real al gradului de complexitate a sarcinilor. La examen va fi cu totul alt test, și ca nivel de dificultate, și ca structură și conținut", a declarat Macari.

Specialistul a menționat că Ministerul Educației a "marginalizat" profilul real din învățământul liceal. El consideră că, din cauza testelor complicate la examene, elevii caută să evite specializarea în științele exacte și preferă profilul umanitarist care, de asemenea, își are dificultăţile sale.

Сдача экзамена - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Bacalaureatul a fost promovat de peste 64% dintre candidaţi

Pedagogul susține că, la o anumită etapă, copiii pierd motivația, deoarece ei nu înțeleg în ce mod își vor putea aplica în continuare cunoștințele obținute în liceu. În situația creată, instituțiile de învățământ superior din țară duc lipsă de studenți.

Potrivit rectorului Universității Slavone din Moldova, Tatiana Mleciko, în anul 2015 în instituțiile de învățământ superior numărul studenților înmatriculați a fost cu o pătrime mai mic decât numărul planificat. Ea consideră că situația a început să se înrăutățească odată cu introducerea noilor reguli pentru examenele de bacalaureat.

„Îngrijorarea absolvenților vorbitori de limba rusă, de exemplu, este legată de faptul că actualmente noi nu avem specialiști care să răspundă de instruirea în limba rusă și care, fiind în contact cu comunitatea pedagogică, să poată reglementa nivelul de dificultate al materialelor. Deja de pe acum, la  pregătirea pentru pretestare, mulți specialiști de limba rusă au remarcat complexitatea materialelor pentru examene", a declarat Mleciko.

În anul 2015, doar 57% din absolvenți au susținut examenele de bacalaureat. La încheierea sesiunii de examinare, numărul contestațiilor a fost cu o treime mai mare decât în anul 2014. De regulă, absolvenții erau nemulțumiți de notele la limba și literatura română, geografie și matematică.

Fluxul de știri
0