Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Sputnik.Rating: cât costă benzina în Europa

© Sputnik / Александр КряжинБензоколонка, архивное фото
Бензоколонка, архивное фото - Sputnik Moldova
Abonare
Scăderea preţurilor în Europa a fost condiţionată de reducerea preţurilor la petrol, însă ar trebui de menţionat că pe bătrânul continent combustibilul s-a ieftinit mult mai lent decât materia primă pentru producerea acestuia. În 2015, preţul petrolului Brent s-a redus în medie de două ori comparativ cu 2014.

CHIŞINĂU, 2 mar — Sputnik. La începutul anului 2016, cele mai mari preţuri la benzină se înregistrează în Olanda, Italia şi Norvegia, iar cele mai mici — în ţările Uniunii Vamale. Acest lucru este relevat de datele Sputnik.Rating. În comparaţie cu ţările europene, Republica Moldova se numără printre ţările cu preţuri relativ joase la combustibilul auto — în medie, 16,75 de lei pentru un litru de benzină cu cifra octanică 95 şi 14,55 de lei pentru litrul de motorină.

Pentru automobiliştii din Europa, anul care a trecut a fost unul destul de favorabil în ceea ce priveşte preţul combustibilului. Pe fundalul ieftinirii petrolului, în majoritatea ţărilor a fost înregistrată o ieftinire a carburanţilor. În timp de un an, benzina s-a ieftinit în medie cu 3%, deşi în unele ţări reducerea preţurilor a depăşit şi 10%.

În Rusia, spre deosebire de majoritatea ţărilor europene, dinamica preţurilor la benzină este în dezacord cu preţurile la petrol. Pe parcursul unui an, costurile combustibilului în FR s-au majorat cu aproximativ 5%, ceea ce, de altfel, nu a împiedicat Rusia să ocupe locul doi în ratingul ţărilor europene.

Liderul ratingului este Kazahstanul, unde litrul de benzină 95 costa la începutul anului 2016, recalculat în valută naţională, 7,6 lei moldoveneşti. Ultima în top trei este Republica Belarus, cu un preţ de 11,9 lei pentru un litru de combustibil. Cea mai ieftină motorină este tot în Uniunea Vamală. Alături în top se află Ucraina şi Polonia, deşi la o distanţă destul de mare.

De la începutul anului în curs, cea mai scumpă benzină era vândută în Olanda, ţară care se ocupă intens de prelucrarea petrolului. Preţul la benzina 95, calculat în lei moldoveneşti, constituia, pornind de la datele oficiale, în medie de 32 de lei pentru un litru. În top trei se regăsesc de asemenea Italia — 31,6 lei pentru un litru de benzină şi una dintre principalele ţări extractoare de ţiţei di Europa, Norvegia — 30,8 lei MD.

În majoritatea ţărilor unde benzina este scumpă, principala cauză a acestor costuri la carburanţi sunt impozitele foarte mari, care constituie cea mai mare parte a preţurilor. Lider la creşterea preţurilor în Europa este Ucraina, cu o scumpire în hrivne a benzinei 95 de aproximativ 15%, pe fundalul unor probleme economice grave şi a prăbuşirii cursului valutei naţionale. Vom menţiona inclusiv o scumpire relativ importantă a benzinei în Suedia. În celelalte ţări europene preţurile au scăzut, cel mai mult în Polonia — cu 12,6 la sută.

Sputnik (sputniknews.com) este o agenţie de Ştiri şi Radio cu filiale multimedia în zeci de ţări ale lumii. Sputnik dispune de site, emisie radio digitală şi analogă, aplicaţii mobile şi conturi pe reţelele de socializare. Abonaţii Sputnik dispun 24 de ore din 24 de ştiri în limbile engleză, arabă, spaniolă şi chineză.

Ratingul a fost elaborat de specialiştii „Ria Rating" în baza datelor statistice din ţările europene, conform situaţiei de la mijlocul lunii ianuarie 2016 (în Kazahstan şi Norvegia, potrivit rezultatelor din luna decembrie 2015) în ceea ce priveşte preţurile la benzina cu cifra octanică 95 (în Rusia — cu cifra octanică de 95 şi mai mult). Analiza preţurilor se efectuează pe calea recalculării valutelor locale în lei moldoveneşti, conform cursului BNM la data de 21 ianuarie 2016.

Fluxul de știri
0