Despre tragedia geopolitică a Republicii Moldova

© Sputnik / facebook.com/U.S.EmbassyMoldovaUn grup de generali americani, în vizită în Moldova
Un grup de generali americani, în vizită în Moldova - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Unii politicieni şi experţi de la Chişinău şi Moscova sunt de părere că marea tragedie a Republicii Moldova constă în faptul că este atrasă în jocuri geopolitice periculoase, pe care nu le poate gestiona în mod suveran şi conform interesului său naţional.

CHIŞINĂU, 29 feb – Sputnik. Luni, la centrul de presă al Agenţiei Internaţionale de Ştiri şi Radio Sputnik Moldova a avut loc conferinţa video Moscova — Chișinău cu tema „Opoziția moldovenească iese iarăşi la mitinguri și proteste de masă: sarcini și scopuri”. Participanţii la eveniment au căzut de acord asupra faptului că Republica Moldova are de suferit din cauza jocurilor geopolitice pe care nu le poate gestiona, dar în care se lasă atrasă.

Dacian Cioloş şi Angela Merkel - Sputnik Moldova
De ce Orban discută cu Putin, iar Cioloş nu

La eveniment au participat Iurii Nagherneak, director general al Fondului de susținere a dezvoltării culturii, științei și educației „Umanism, progres și ordine de drept”, Aleksei Martânov, directorul Institutului Internațional al celor mai noi state de la Moscova şi Igor Dodon, liderul Partidului Socialiștilor din republica Moldova.

Participanţii la eveniment au dezbătut o serie de aspecte interne şi externe vizând soarta Republicii Moldova. Au fost puse în discuţie reformele din ţară, protestele opoziţiei, chestiunea unionismului şi riscul dispariţiei statului, influenţele externe, problemele de ordin social-economic şi altele.

„Marea tragedie a Republicii Moldova constă în faptul că este pusă în faţa alegerii: cu noi sau împotriva noastră, iar Vestul excelează în acest sens”, au concluzionat participanţii la dezbateri.

Pe de altă parte, participanţii la discuţii au exprimat opinia că şi conducerea ţării face o mare greşeală, lăsându-se atrasă în astfel de jocuri geopolitice.

Experţii de la Moscova au declarat că moldovenii nu ar trebui să fie pro Rusia, pro Europa sau pro România, ci pro Moldova. Cetăţenii ţării noastre, în opinia experţilor ruşi, ar trebui să pledeze pentru păstrarea neutralităţii, să rămână acasă pentru a contribui la dezvoltarea propriei ţară şi să aleagă conducerea care ar conveni tuturor locuitorilor ţării.

 

Fluxul de știri
0