CHIȘINĂU, 29 feb — Sputnik, Andrei Petric. Există cel puțin câteva argumente serioase care pun la îndoială declarațiile făcute recent de autorități, de natură să le dea speranța tuturor celor care sunt conectați la reţeaua de energie electrică. Aceasta este opinia expertului economic Serghei Ungureanu, formulată pentru Sputnik.
"Ministrul Economiei, Octavian Calmâc, declară că va urma o reducere a tarifelor la energie electrică. Fără a veni însă cu alte explicaţii: cum va avea loc acest lucru, ce calcule s-au făcut în acest sens, ce decizie va lua vizavi de această inițiativă a lui Calmâc Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Aici, potrivit o recunoaşte chiar ministrului, există multe semne de întrebare", a subliniat interlocutorul.
Expertul accentuează că pentru reducerea tarifelor la energia electrică mai există încă un impediment. După cum arată practica altor țări, reprezentanții Fondului Monetar Internațional (FMI), în cadrul negocierilor cu guvernele pe care le creditează, insistă întotdeauna asupra îndeplinirii condițiilor companiilor-furnizoare și anume să fie majorate tarifele la resursele energetice. Moldova, potrivit lui Ungureanu, în acest sens nu este o excepție, de aceea n-are nici un sens ca locuitorii țării să aștepte acum o reducere a prețurilor la lumină.
"Recent, s-au întâlnit reprezentanții companiei "Gaz Natural Fenosa" și prim-ministrul Moldovei Pavel Filip. În cadrul acestei întrevederi, șeful cabinetului de miniștri a încercat să convingă reprezentanții companiei, că acele pierderi pe care le-a suportat "Gaz Natural Fenosa" pe parcursul anilor 2014-2015 vor fi acoperite. Vorbind mai simplu, veniturile care nu au fost încasate — și este vorba de sume serioase — pot fi acoperite doar din contul noilor tarife, care există deja, adică din contul consumatorilor. De aceea, reducerea tarifelor la energie electrică rămâne a fi doar o promisiune din partea autorităților", a încheiat expertul.
Amintim că în iulie anul trecut, în corespundere cu decizia ANRE, tarifele la energie electrică pentru consumatorii casnici au fost majorate cu 35%, de la 1,58 lei la 2,15 lei pentru un kW/oră.