Schimb de replici între "unionişti" şi "anti-unionişti"

© George Simion, FacebookGeorge Simion, activist unionist
George Simion, activist unionist - Sputnik Moldova
Abonare
Protestul de la Palatul Cotroceni, ce s-a desfăşurat sub conducerea activistului unionist George Simion, a trezit reacţii la Chişinău. În acest context, potrivit unor experţi, în dialogul moldo-român ar trebui să fie tratate cu atenţie subiectele care provoacă dezbinare.

CHIŞINĂU, 27 feb – Sputnik. Într-un articol editorial publicat recent activistul civic din Republica Moldova, Nicolae Pascaru, salută „viziunea corectă şi înţeleaptă” a preşedintelui României, Klaus Iohannis, dar şi poziţia acestuia pe marginea chestiunii unioniste.

Pascaru scrie că recent „câteva zeci de persoane au protestat în Piaţa Universităţii faţă de poziţia exprimată de preşedintele Klaus Iohannis în ceea ce priveşte unirea cu Republica Moldova” iar mitingul, în opinia autorului, „a fost organizat de organizaţia fantomă „Acţiunea 2012”.

Chiril Gaburici Кирил Габурич - Sputnik Moldova
Politică
Cazul unionistului "indezirabil" şi posibilele urmări diplomatice

Acesta aminteşte şi faptul că organizatorul i-a anunţat pe manifestanţi despre disponibilitatea de a sta „zi şi noapte, adoptând forme de protest extreme, dacă e nevoie, pentru ca vocea fraţilor noştri de peste Prut să fie auzită”. Ei ar mai fi declarat că „daca (preşedintele, red.) nu trece la fapte, răbdarea noastră s-a terminat”.

Nicolae Pascaru îi dă o replică lui George Simion, care „se crede salvatorul românismului”.

În opinia lui Pascaru, Simion „înţelege că moldovenii işi doresc o ţară suverană şi independentă şi acest gând nu-i lasă în pace pe duşmanii Republicii Moldova”.

Totodată, Pascaru a ţinut să transmită şi el un mesaj. Acesta i-a îndemnat pe cetăţenii Republicii Moldova să-şi iubească ţara, să nu o vorbească de rău, să reziste la tentaţiile de a critica doar de dragul criticii şi să construiască viitorul mai bun cu gânduri bune despre trecutul, prezentul şi viitorul ţării.

Mai mulţi experţi sunt de părere că felul în care anumite grupuri încearcă să pună problema unionismului afectează atât imaginea Republicii Moldova în România, precum şi imaginea României în Republica Moldova.

Expertul în relaţii internaţionale, Valeriu Ostalep, este de părere că autorităţile române ar trebui să dezvolte relaţii bune cu Republica Moldova, tratând-o cu tot respectul, luând în considerare toate realităţile din stânga Prutului. Toate aceste trebuie să fie făcute de o manieră, care să nu lase suspiciuni că Bucureştiul ar urmări lichidarea Republicii Moldova.

 

Fluxul de știri
0