Senzaţional: cea mai veche roată, găsită pe teritoriul României

© Sputnik / Яков Берлинер / Accesați arhiva multimediaCar din antichitate
Car din antichitate - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit unei versiuni susţinută de unii arheologi, una dintre cele mai vechi roţi ar fi fost găsită de cercetători pe teritoriul României.

CHIŞINĂU, 26 feb – Sputnik. Inventarea roţii, care a revoluţionat tehnica şi fără de care nimeni nu-şi poate imagina viaţa de azi cu toate tehnologiile de care profită omenirea ar avea, potrivit unor cercetători, o legătură istorică strânsă cu teritoriul României.

Mai multe descoperiri arheologice ar arăta, potrivit portalului autohis.ru, că prima roată ar fi fost inventată pe teritoriul României de azi.

Ziua Vinului Orhei День Вина в Оргеев - Sputnik Moldova
Cei mai mulţi turişti care vizitează Moldova sunt din România

Mai târziu, scrie sursa, această invenţie revoluţionară s-a răspândit în toată regiunea şi mai apoi în toată lumea.

Alte surse susţin că cele mai vechi exemplare ale roţii ar fi fost găsite în Caucazul de Nord şi în Kubani. Acestea ar putea fi mai vechi decât cele descoperite în Mesopotamia.

Totodată, savanţii menţionează că roata a fost inventată treptat, iar predecesorul acesteia este considerat buşteanul de lemn (de formă cilindrică), găsit în Mesopotamia. Aceştia erau plasaţi sub greutatea ce urma a fi deplasată astfel încât mişcarea să fie mai facilă.

Primele roţi propriu zise au fost confecţionate din lemn şi erau puse pe o osie şi fixate cu o pană. Acest fapt este confirmat de imaginile mijloacelor de transport cu tracţiune animală utilizate în antichitate.

În timp roata a suferit schimbări esenţială, iar în zilele noastre o diversitate imensă a acestei invenţii este prezentă în cele mai multe mecanisme pe care le folosesc oamenii în cele mai diverse scopuri.

 

Fluxul de știri
0