Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Parlamentul a acceptat demisia lui Gurin

© Sputnik / Мирослав РотарьПарламент
Парламент - Sputnik Moldova
Abonare
Procurorul General a declarat în cadrul ședinței organului legislativ suprem că intenționează să renunţe la funcție din data de 1 martie curent.

CHIȘINĂU, 26 feb — Sputnik. Parlamentul Moldovei a confirmat vineri, cu votul majorității deputaților, demisia procurorului general al RM, Corneliu Gurin.

У входа в здание Генпрокуратуры социалистов и представителей Нашей партии уже ждал полицейский кордон. - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Liderul PSRM: plecarea lui Gurin este doar prima din șirul celor care vor urma

Anterior, Gurin a declarat că demisionează din data de 1 martie. Potrivit acestuia, decizia respectivă este legată de faptul că în ajun deputații au adoptat Legea cu privire la Procuratură și este corect ca în baza noii legi să fie ales și numit un nou procuror general. Mandatul de cinci al lui Gurin trebuia să expire în anul 2018.

Potrivit președintelui comisiei juridice a Parlamentului, Raisa Apolschi, conform legislației în vigoare cu privire la Procuratură, procurorul poate fi demis din funcție până la expirarea mandatului său.

"În corespundere cu legislația în vigoare, domnul Corneliu Gurin este eliberat din funcția de procuror general al Republicii Moldova în baza cererii depuse. Hotărârea intră în vigoare din momentul adoptării", a declarat Apolschi.

Noua lege cu privire la Procuratură va intra în vigoare de la 1 august 2016. Ea prevede independența internă a procurorilor. Dacă până acum fiecare procuror avea câțiva șefi, acum aceștia vor avea doar unul, care va verificarea munca subalternilor doar pe cauze concrete.

Procurorul general, potrivit noii legi, va fi desemnat pe o perioadă de șapte ani (în loc de cinci) de către președintele țării, la propunerea Consiliului Suprem al Procurorilor.

Fluxul de știri
0