S-a stins din viaţă un mare scriitor, istoric şi filozof

© Sputnik / Evghenii PanasencoСвеча
Свеча - Sputnik Moldova
Abonare
Scriitorul italian Umberto Eco, autorul unor lucrări de excepţie, între care celebrul roman „Numele trandafirului", a murit în noaptea de vineri spre sâmbătă, la vârsta de 84 de ani.

CHIŞINĂU, 20 feb — Sputnik. Surse media italiene au anunţat că scriitorul a murit vineri în jurul orei 21.30, la domiciliul său, acesta suferind de mai mult timp de cancer.

Umberto Eco este unul dintre cei mai importanţi autori contemporani, devenit celebru datorită romanelor sale „Numele trandafirului" și „Pendulul lui Foucault". Printre alte lucrări literare ale acestuia se mai numără „Insula din ziua de ieri", „Baudolino", „Cimitirul din Praga" şi altele.

Primul roman, „Numele trandafirului", l-a publicat la vârsta de aproape 50 de ani, acesta aducându-i şi cel mai mare succes. Lucrarea a fost tradusă în peste 40 de limbi şi a fost editat în milioane de exemplare, cunoscând şi o ecranizare de succes.
Anul trecut a apărut ultimul roman al lui Eco, „Numărul zero".

Umberto Eco a fost însă şi un reputat specialist în semiotică şi teorie literară, un critic de artă meticulos şi profund. A fost însă şi un publicist de mare talent, colaborând la mai multe publicaţii ale timpului.

Două lucrări ample, „ilustrate cu sute de capodopere ale tuturor timpurilor", aspra cărora scriitorul şi istoriograful a lucrat practic pe parcursul întregii vieţi, prezintă un tablou amplu asupra evoluţiei artei, exprimată atât în frumos, cât şi în şi în aspectele ei mai „dizgraţioase". Este vorba de „Istoria Frumuseţii" şi „Istoria Urâtului", ediţii îngrijite de Umberto Eco.

După cum menţiona scriitorul în legătură cu lucrarea „Istoria Frumuseţii", „imaginile, ca şi ampla antologie de texte de la Pitagora până în zilele noastre, ne ajută să reconstruim diferitele idei despre Frumuseţe care s-au manifestat şi care au fost discutate începând cu Grecia antică şi ajungând până la noi".

Anul trecut, aminteşte Digi24, scriitorul a provocat o polemică după ce, într-un discurs public, și-a expus teoria despre proliferarea internetului.

„Reţelele de socializare au dat posibilitatea disidenţilor din China sau Turcia să prindă voce, au devenit un spaţiu al diversităţii şi al schimbului de opinii. Dar şi locul unde legiuni de imbecili au primit dreptul la cuvânt", afirma filosoful.

Umberto Eco s-a născut la Alessandria, în Piemont, în 1932. Doctor în filologie și litere, a predat la mai multe universități din Italia — Torino, Florența, Milano, Bologna — și este autorul a numeroase romane și lucrări eseistice, studii biblice și medievale, lucrări despre comunicare, pentru care a fost recompensat cu premii în Italia, Franța, Spania.

Şeful Guvernului italian, Matteo Renzi, a exprimat profunde condoleanţe în legătură cu moartea marelui scriitor şi filozof.

Premierul Italiei l-a numit pe Umberto Eco „un exemplu excepţional de intelectual european" şi un scriitor care „ştia să îmbine înţelepciunea unică a trecutului cu o capacitate inepuizabilă de a anticipa viitorul".

Fluxul de știri
0