Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Interviu exclusiv cu ministrul Apărării: cine va fi şeful Marelui Stat Major

© Sputnik / Miroslav RotariAnatol Şalaru Анатол Шалару
Anatol Şalaru Анатол Шалару - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Ministrul Apărării Anatol Şalaru a declarat într-un interviu exclusiv pentru Sputnik că şeful Marelui Stat Major trebuie să fie un militar care ştie ce înseamnă armata secolului 21, cu studii la NATO şi Pentagon.

CHIŞINĂU, 19 feb – Sputnik. Ministrul Apărării Anatol Şalaru a prezentat Guvernului şi preşedintelui ţării demersul cu privire la demiterea şefului Marelui Stat Major al Armatei Naţionale, Igor Gorgan, încă în perioada Cabinetului de Miniştri condus de liberal-democratul Valeriu Streleţ, dar chestiunea respectivă nu a fost pusă pe ordinea de zi a şedinţei Executivului deoarece nu a fost luată în seamă de preşedintele ţării. Informaţia a fost oferită în exclusivitate pentru Sputnik Moldova chiar de ministrul Apărării Anatol Şalaru.

Ministrul a precizat că după învestirea Guvernului Pavel Filip a înaintat repetat un demers preşedintelui ţării, care este şi Comandant Suprem al Forţelor Armate, dar deocamdată un răspuns nu a venit.

„Am făcut demers la preşedintele ţării şi la Guvern pentru că, potrivit legii, şeful Marelui Stat Major al Armatei Naţionale este demis de Guvern în baza unui decret al şefului statului. Aştept confirmarea preşedintelui, a trecut mai mult de o lună”, a declarat ministrul.

Motivul solicitării demiterii şefului Marelui Stat Major al Armatei Naţionale, potrivit lui Şalaru, este scăderea nivelului de disciplină în Armata Naţională, dar şi delapidările de fonduri şi promovarea de către Gorgan a rudelor în funcţii în Armata Naţională. 

Armata naţională - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Cine ar putea să-i ia locul actualului Şef al Marelui Stat Major, Igor Gorgan

„Nu este vorba doar de disciplină, dar şi delapidări, nănăşism şi cumătrism. Sunt mai multe momente care au stat la baza solicitării de demitere a şefului Marelui Stat Major al Armatei Naţionale. Igor Gorgan nu-şi face datoria în această funcţie, de aceea propunem schimbarea lui. Acesta are lipsă de viziune, nu corespunde secolului 21 şi nu vede ce ar însemna o Armată modernă”, a declarat pentru Sputnik ministrul Apărării.

Întrebat cine ar putea lua locul lui Gorgan, în cazul demiterii acestuia din funcţia de şef al Marelui Stat Major al Armatei Naţionale, Şalaru a răspuns că sunt mai multe candidaturi în Armata Naţională care ar putea ocupa acest post.

„Avem militari activi cu studii în Europa, SUA, Pentagon, NATO. Sunt sigur că avem de unde alege”, a comentat ministrul Apărării, precizând că această candidatură trebuie coordonată cu preşedintele ţării.

Sputnik scria la începutul lui ianuarie că în funcţia de şef al Marelui Stat Major al Armatei Naţionale ar putea fi numit colonelul Eduard Ohladciuc, care anterior a deţinut funcţia de şef al Direcţiei Personal al Marelui Stat Major.

Igor Gorgan a fost numit funcţia de şef al Marelui Stat Major al Armatei Naţionale în anul 2013.

Fluxul de știri
0