Voronin: Românii ne-au livrat fier uzat în loc de tancuri

© Sputnik / Мирослав РотарьВладимир Воронин Vladimir Voronin
Владимир Воронин Vladimir Voronin - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Partidului Comuniștilor de la Chișinău, Vladimir Voronin, a acuzat Bucureștiul că, în timpul Războiului de la Nistru din 1992, nu a acordat Republicii Moldova sprijinul cu tehnică militară pe care l-ar fi promis.

CHIŞINĂU, 19 feb – Sputnik. Vladimir Voronin a adus critici Bucureștiului spunând că acesta nu a acordat niciodată ajutor dezinteresat Republicii Moldova, nici măcar în timpul Războiului de la Nistru din 1992, când, potrivit liderului comunist, România urma să livreze moldovenilor tancuri. "Cum ne ajută pe noi și ne-au ajut în toți anii aceștia românii, noi știm foarte bine, începând de la conflictul d pe Nistru, când ne-au livrat fier uzat, așa numite tancuri din Brașov, care nu au ajuns nicăieri și noi, pe urmă, le-am plătit sute de milioane", a declarat liderul comuniștilor moldoveni în cadrul unei conferințe de presă.

Voronin a criticat și modul în care a acordat, în 2010, statul român împrumutul de nerambursabil de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova.

"Dar chiar și cu împrumutul promis nerambursabil de 100 de milioane de euro, în legătură cu inundațiile. Până în acest moment, din acesta a fost realizat doar 35 de milioane. Și din aceștia bani s-au livrat mai mult materiale de construcții. În primul rând ciment, pe care ei înșiși l-au vândut aici și au făcut și niște business pe acest ciment. De aceea se poate spune că acest ajutor a fost oferit mai mult în scop propagandistic", a spus Voronin.

Klaus Iohannis - Sputnik Moldova
România este aproape de Moldova, dar creditul va fi acordat peste luni de zile

Liderul comuniștilor moldoveni spune că și împrumutul rambursabil de 150 de milioane de euro, aprobat de Parlamentul României pentru Republica Moldova, este o acțiune propagandistică. În special, Voronin s-a arătat deranjat de faptul președintele român, Klaus Iohannis, și premierul Dacian Cioloș au condiționat acordarea acestor bani cu reluarea relațiilor Republicii Moldova cu Fondul Monetar Internațional.

Referindu-se la vizita premierul moldovean, Pavel Filip, la București, Voronin a declarat: "Prima vizită în România după ajutor frățesc s-a soldat cu nimic, numai cu condiții. Acum (membrii Cabinetului Filip — n.n.) stau și așteaptă mană din cer, să vină Fondul Monetar Internaționale și să ne îmbogățească. Cei de la FMI au declarat că nu vin cu o misiune ca să elaboreze planul de asistență, ci cu o misiune de control: ce se face?, care este situația la moment în țară? Dar noi știm care sunt regulile FMI, cerințele lor. Reduceri bugetare, reducerea cheltuielilor sociale. Reduceri, reduceri, reduceri la toate compartimentele! De aceea, îmi pare rău că se pierde timpul și guvernanții nu se ocupă de problemele din țară, să facă ordine, disciplină în toate domeniile. Și atunci nu va trebuie să umblăm după acest ajutor. Să ne închinăm, să ne înjosim în fața nu știu cui" a spus liderul PCRM, în conferința de presă pe care a susținut-o joi, la Chișinău.

Fluxul de știri
0