Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Cine şi de ce s-ar teme de noul proiect lansat de Sputnik Moldova

© Sputnik / Кирилл Каллиников / Accesați arhiva multimediaОткрытие выставки "200 ударов в минуту". Mâini, maşina de scris.
Открытие выставки 200 ударов в минуту. Mâini, maşina de scris. - Sputnik Moldova
Abonare
Redacţia „Sputnik Moldova” a lansat pe 17 februarie curent noul proiect mediatic „Moldova-România”. Mai multe publicaţii din România şi câteva din Republica Moldova au reacţionat imediat la anunţul despre lansarea proiectului, unele dintre ele absolut neadecvat, fapt ce s-a reflectat într-o suită de materiale ce dau pe faţă panică şi frică.

CHIŞINĂU, 19 feb — Sputnik. Spre marea noastră surprindere, am constatat faptul că o viziune de alternativă asupra realităţilor politice, sociale şi economice din Republica Moldova, din România, dar şi din regiune, poate fi luată ab initio de către unii colegi drept „propagandă”.

Straniu, dar şi ridicol este faptul că o asemenea reacţie au manifestat tocmai unii jurnalişti, adică profesionişti implicaţi în reflectarea realităţii în vederea informării obiective, corecte şi echidistante a societăţii. Or, anume jurnaliştii sunt cei care pledează în toată lumea pentru libertatea de exprimare şi pentru acces la puncte de vedere de alternativă.

Международная авиационно-космическая выставка Dubai Airshow-2015. День третий, SATELIT - Sputnik Moldova
Societate
Sputnik Moldova trece Prutul

Admitem că unele etichete la adresa noastră, care denotă isterie, dar şi lipsă totală de analiză obiectivă, sunt mai degrabă produsul insuficienţei de cunoaştere reciprocă. Se pare că proiectul „Moldova-România” i-a scos pe unii colegi de breaslă din confortul paradigmei de percepere a realităţilor, marcată de viziunea celor mai influente centre de formare a opiniei publice occidentale. Redacţia Sputnik Moldova îi asigură pe aceşti colegi şi posibili parteneri că viziunile neoliberale dominante în Occident sunt doar o paradigmă, dar nu şi adevărul în ultimă instanţă.

Ne exprimăm speranţa că dialogul şi cooperarea noastră cu alte instituţii de presă de limba română din regiune vor spulbera frica şi reticenţa neîntemeiată a unor colegi, iar activitatea noastră comună va conduce la o mai bună informare a publicului despre procesele şi evenimentele de importanţă majoră.

Noi am remarcat, odată cu lansarea proiectului „Moldova-România”, că realităţile de azi reclamă o nouă abordare a relaţiilor moldo-române, care ar trebui să fie bazate pe depăşirea stereotipurilor şi animozităţilor rezultate din interpretările şi din atitudinile diferite faţă de anumite perioade sau evenimente istorice.

A fost remarcată convingerea noastră că relaţiile moldo-române sunt sortite să se dezvolte în spiritul bunei vecinătăţi, afinităţi şi fraternităţii, iar în acest sens premisele de ordin lingvistic, cultural şi istoric oferă avantaje incontestabile.

Dar am subliniat şi faptul că pentru asta este necesară inclusiv implicarea onestă şi obiectivă a jurnaliştilor în reflectarea proceselor şi evenimentelor.

Fluxul de știri
0