Renovarea Casei Creangă susţinută de Mitropolia Moldovei și Bucovinei

© ziaruldeiasi.roCasa Creangă
Casa Creangă - Sputnik Moldova
Abonare
Reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei se alătură campaniei pentru salvarea ''Casei Creangă'' de la Socola, iniţiată de conducerea Institutului de Psihiatrie Socola, imobil în care a funcționat Seminarul Socola. Mitropolia a donat 10 mii de lei.

Chişinău, 18 februarie — Sputnik. Astăzi a fost lansată oficial la Iaşi campania de strângere de fonduri „Salvați istoria Iașului — Salvați Casa Creangă", derulată sub patronajul Ministerului Culturii din România și a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Iniţiativa aparţine Institutului de Psihiatrie „Socola".

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei ajută „Casa Creangă" de la Socola cu suma de 10.000 de lei, scrie Ziarul de Iaşi. Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei, Constantin Sturzu, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că va fi organizată o acțiune de colectare de donații pentru demararea lucrărilor de reparare și reconsolidare a clădirii în care a funcționat Seminarul Socola.

Fondurile vor fi utilizate pentru reabilitarea clădirii unde pe vremuri a funcționat seminarul în care Ion Creangă a urmat cursurile pentru a deveni preot. Clădirea se află în curtea Institutului de Psihiatrie „Socola", iar, în perioada 1803-1905 a funcţionat Seminaria „Veniamin Costachi", unde marele povestitor a învăţat în perioada 1855-1858 pentru a deveni diacon.

Chiar dacă se află pe lista monumentelor istorice, această clădire importantă din Iaşi este la un pas de a se dărâma. Această campanie constă în spectacole caritabile, acţiuni culturale menite să atragă banii necesari salvării acesteia.

Conducerea Institutului de Psihiatrie „Socola" intenţionează să deschidă în această clădire un muzeu, iar o parte din spaţiu să îl amenajeze pentru deschiderea unui centru de cercetare pentru specialiştii din cadrul Institutului.

Fluxul de știri
0